Elűzi a fájdalmat.

A keleti kultúrákban egy több tonnás, gigantikus harang megszólaltatása igazi csapatmunka: egy ilyen tömegű tárgyat nem lehet csak úgy meglengetni. Ahhoz, hogy a hangok életre keljenek, kívülről kell egy rúddal megütni.

Kyotoban, a Chion-in buddhista templom Nagy harangtornyában (Daishōrō) találjuk Japán legnagyobb harangját.

Egy Instagramra feltöltött látványos videón az látható, hogy miként lehet megkondítani ezt a monumentális tárgyat. A harang működéséhez egy csapat férfi, összesen 25 személy szükséges. Közöse erővel tudják csak előre-hátra mozgatva annyira kilendíteni a falécet, hogy sikerüljön megütniük a hatalmas zöldesszürke harangot. A felvételen azt látjuk, hogy már a rúd mozgásba hozása sem egyszerű: a köteleken csüngve, azokat húzva-vonva, együtt  kell a megfelelő ritmust eltalálni.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

hiro o (@hirori030303) által megosztott bejegyzés

Nagyon ritkán lehet a harang hangját hallani, ugyanis csak kivételes alkalmakon kongatják meg: például a Hōnen megemlékezésen áprilisban (Gyoki Daie) és Szilveszter éjjelén, amikor 108-szor szólaltatják meg. Az újév kezdetén történő gongütés eltünteti a világi vágyakhoz kötődő fájdalmat.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

浄土宗総本山 知恩院 (@chion_in) által megosztott bejegyzés

Magát a harangot 1636-ban öntötték, a torony pedig 1678-ban épült. Ez a harang a szigetország legnagyobbika: 70 tonnát nyom, magassága 3,3 méter, míg az átmérője 2,7 méter.

Giant temple bell (2131985237)