Még egy növénytől is szép kor.

Higgyünk bátran a szemünknek: ez a fa valóban létezik, és tényleg egy igazi matuzsálem: közel 400 éves, egészen pontosan 1625-ben ültették. Ez már önmagában is figyelemreméltó kor, hát még ha azt is hozzátesszük, hogy a fácska a hirosima-i atomtámadást is túlélte.

A növény a Yamaki család tulajdonában volt, akik 1945-ben mindössze pár kilométerre éltek a helytől, ahova a bombákat ledobták.

Közel 140 ezer ember vesztette életét a támadásban, azonban csodával határos módon nem csak a bonsai fa, de a Yamaki család is túlélte a szörnyűségeket.

A bonsai most Washingtonban él, az USA Nemzeti Arborétumában. Ajándék volt, amit a bonsai mester, Masaru Yamaki adott 1976-ban. A múzeum személyzete nem volt tisztában a fenyő történetével és hirosimai kapcsolatával egészen 2001-ig, amikor Yamaki unokája meglátogatta a kiállítást és elmesélte a hihetetlen történetet.

Fotó: The United States National Arboretum

A bonsai így vált szimbólummá. A barátság és a kapcsolat ajándéka volt – két különböző kultúra kapcsolatáé. Olyan, mint egy darabka élő történelem.