Új korszak kezdődött.

„Az Édenkert nincs többé” – ez a rövid és ütős mondat Davosban hangzott el a világhírű tudós, Sir David Attenborough szájából.

A 92 éves szaktekintély arra kérte a világ gazdasági és politikai vezetőit, hogy új lendülettel lépjenek fel a klímaváltozás ellen, mielőtt a kár helyrehozhatatlan lesz.

A Világgazdasági Fórum felszólalójaként a természettudós arra figyelmeztetett, hogy már mindent az ember ural a bolygón, új kor kezdődött, és azzal fenyeget, hogy ez alá ássa a civilizációt.

„Szó szerint egy másik korból jöttem” – hökkentette meg a tudós a közönségét: vezető üzletembereket, politikusokat, küldötteket. „Még a holocénben születtem, abban a 12 ezer évig tartó periódusban, amelyre stabil klíma volt jellemző, lehetővé téve, hogy az emberek letelepedjenek, gazdálkodjanak és civilizációkat építsenek. Ez lehetővé tette, hogy a szellemi javakkal és árukkal kereskedjenek, és azzá a globálisan összekapcsolódó fajjá tett minket, amelyek most vagyunk. A stabilitás megengedte az üzleteknek, hogy növekedjenek, a népeknek, hogy együttműködjenek, az embereknek, hogy megosszák az ötleteiket. Az én életem alatt mindez megváltozott. A holocén véget ért. Az Édenkert nincs többé. Annyira megváltoztattuk a világot, hogy a tudósok szerint már egy új földtörténeti korban vagyunk: az antropocénben, az ember korában.”

A globális gazdaságra napjainkban a környezeti fenyegetések jelentik a legnagyobb veszélyt, aggodalomra ad okot, hogy az országok közti együttműködés sok esetben itt megtörik.

Az újságírókkal beszélgetve arra is kitért, hogy új gazdasági modellek szükségesek, mert már nincs hely további növekedésre, egyszerűen itt a vége.

Túl kell jutnunk a bűntudaton és a hibáztatáson, gyakorlati intézkedésekkel kell előrukkolnunk.

Attenborough reménykedik benne, hogy olyan emberekre tud hatással lenni Davosban, akik fontos, döntéshozó pozícióban vannak és ténylegesen tudnak tenni azért, hogy másként menjenek a dolgok. Mert ha nem kapunk észbe, gyerekeinkkel, unokáinkkal tolunk ki. Amit az elkövetkező években teszünk, annak 1000 évig érezzük majd a hatását – mondta a nemrégiben Nagy-Britannia leghitelesebb ismert emberének választott tudós.

Forrás: www.theguardian.com

Kép: Wikimedia Commons