Mukbang.

Veszélyes őrület söpör végig Dél-Koreán: sorra kerülnek fel azok a felvételek az internetre, amelyeken az emberek sült fogpiszkálókat esznek. Nagyon ropogós – mondja az egyik TikTok felhasználó, miközben a fura csemegét rágcsálja.

A fogpiszkáló a sütés hatására kunkorodik, mint egy krumpli chips. Rengetegen lájkolják azokat a videókat, amelyeken a sült pálcikákat fűszerezve, például reszelt sajttal fogyasztják.

Az élelmiszerbiztonsággal foglalkozó minisztérium közleményt adott ki ezügyben, amely szerint nem igazolt, hogy a pálcikák fogyasztása biztonságos. Arra kérik a lakosságot, hogy ne fogyasszanak fogpiszkálót.

A fogpiszkálókat különféle ételfestékekkel teszik színessé, leginkább zölddé, hogy ennek hatására úgy tűnjön: környezetbarátak, biológiailag lebomlóak. Maguk a rudacskák batátából vagy kukoricakeményítőből készülnek.

A fogpiszkálók használata elterjedt a dél-koreai éttermekben, gyakran használják a kis falatkák felcsipegetéséhez is.

Dél-Korában rendkívül népszerűek a Mukbangnak nevezett felvételek, ahol emberek elképesztő mennyiségű vagy nagyon szokatlan ételeket esznek. Az ilyen divathullámok szinte mindig veszélyesek.