Saját muzsika.

A demencia világszerte többmillió embert és családot érint. Ezt pontosan tudva, egy TV műsort látva határozta el Lorna Prendergast, hogy a zenével fogja felvenni a harcot a szellemi leépülés ellen.

Az idős hölgy felfigyelt egy adásra arról, hogy milyen erős hatása van az idősotthonok lakóira a zenének. Ezután úgy döntött, hogy beiratkozik a Melbourne-i Egyetemre, ahol nemrég 90 évesen vette kézbe a diplomáját. A kurzust online végezte el, ami már önmagában is lenyűgöző, hiszen ennyi idősen megküzdött a technológiai kihívásokkal. Prendergast a zeneterápia idősotthonokban való alkalmazásáról tanult, amely a személyre szabott lejátszási listák használatát is magában foglalja.

Nagyon eredményes már napi 30 perc saját zene hallgatása is. Manapság ezt már nem nehéz kivitelezni egy fülhallgató, mobiltelefon használatával sem.

A zeneterápia, a zenehallgatás persze rengeteget változott az elmúlt évtizedekben, az idős hölgy élete során. Ő még emlékszik arra, hogy gyerekkorában szinte minden háznál játszottak valamilyen hangszeren, családjának zongorája volt. A férfiak többsége fúvós hangszert vagy harmonikát hordott a zsebében, de a gitár, a hegedű és az egyéb pengetősek is népszerűek voltak. Akkoriban a muzsikát maguk játszották saját maguk örömére.

Az idősotthonokban a zene segíthet a lakóknak megnyugodni, örömet szerezni, ha agresszívnek érzik magukat.

A muzsika segít az emlékezésben, szép emlékek felidézésében is. Visszaadja az önazonosságukat és tiszteletet vált ki másokból, ami segíti őket abban, hogy elhelyezzék magukat egy közösségben és ne maradjanak elszigetelődve.

Nagyszerű lenne, ha minél több idősotthon tudna zeneterápiával foglalkozó szakembert alkalmazni. Ő azok, akik dalolásra bírhatják a szeniorokat és azt is felismerik, ha egy zene rossz érzéseket vált ki valakiből. A személyes zenelista sokat segíthet mindenkinek.

Prendergast egész életében rajongott a zenéért és gyakran vett részt musical előadásokon is. Még most is emlékezetes számára egy bécsi kirándulás, amelyre néhai férjével utazott. Felidézi, hogy a császári városban minden vendéglőben hegedű szólt de két koncertre is sikerült eljutniuk, az egyiken a felejthetetlen Kék Duna keringő is felcsendült.

Kiemelt kép: www.unimelb.edu.au