A gondolat erejével.

Egy nyaktól lefelé bénult férfi képes volt szavakat gépelni a gondolatai segítségével, majdnem olyan gyorsan, mint egy átlagos okostelefon használó – erről számolt be most egy tanulmány.  A ’gondolattal történő’ írást egy ’agy-számítógép határfelület’ (BCI) tette lehetővé, amely idegi jeleket vesz fel, betáplálja azokat egy algoritmusba, ami pedig betűkké fordítja őket.

A siker titka, amelynek következtében ez a bizonyos BCI képes volt sokkal gyorsabb ütemben szavakat gyártani, mint a múltbeli BCI-k, abban rejlett, hogy az eszköz követte a páciens 5T néven ismert agyi jeleit, amelyekkel a beteg elképzelte, hogy tollal miként írja le a szavakat. Ez a képesség ugyanis olyan alaposan rögződik a motorikus rendszerünkben, hogy még a bénulás után is évekig megmarad.

A vizsgált férfi 65 éves volt a felmérés időpontjában, de még 2007-ban szenvedett gerincvelői sérülést. A BCI segítségével 90 karaktert tudott percenként leütni, ez minden korábbi ismert BCI értéket meghaladott. A tanulmány a Nature tudományos folyóiratban jelent meg.

Néhány korábbi BCI a szemmozgást követi, amely gyakran még a legextrémebb esetekben is megmaradt. Ismert például Jean-Dominique Bauby, a francia újságíró esete, aki súlyos agyvérzése után írta a ‘Szkafander és pillangó’ c könyvét. A bezártság-szindrómában élt férfi teljesen megbénult, gyakorlatilag az egész könyvet pislogással mondta tollba.

Az új BCI még nem érte el a fejlesztés azon szintjét, hogy prototípusnak lehessen nevezni, vélhetően még évekbe telik, mire a bénulással küzdő páciensek kommunikációjában segíthet.