Volt ideje kivárni.

1961-ben a Légierő egyik pilótáját, Ed Dwight-ot választották ki az első fekete űrhajósnak. Még maga J. F. Kennedy is őt támogatta, a képzés legjobbjai közül kikerülő fiatalembert. Azonban az álmokat mégis elkaszálták, Dwight kimaradt a legénységből, egyesek szerint politikai és rasszista okok miatt.

American-black-sculptor-and-former-test-pilot-Edward-Joseph-Ed-391768059582

Most, 60 évvel később a 90 éves Dwight történelmet írt: ő lett a legidősebb ember, aki valaha az űrbe utazott.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Blue Origin (@blueorigin) által megosztott bejegyzés

A matuzsálem a Blue Origin New Shepard nevű járművén hagyta el a Földet, a cég hetedik embereket szállító űrútja során. Több mint 105 km-es magasságban egy 10 perces szuborbitális  utat tett meg, néhány pillanatig a súlytalanság állapotában. Az űrugrás vagy szuborbitális repülés során az azt végző objektum ballisztikus pályán eléri a világűrt, de nem áll pályára a Föld körül, mert sebessége nem éri el az első kozmikus sebességet. Dwight most négyszer akkora magasságba jutott, mint a légierős karrierje során.

Az idősen is aktív úr az élményt fantasztikusnak írta le, életreszóló eseménynek, amire, bár eddig nem tudott róla, de egyszerűen szüksége volt. Sőt, annyira fellelkesült, hogy most földkörüli pályára szeretne állni és látni az egész bolygót a világűrből.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Blue Origin (@blueorigin) által megosztott bejegyzés

A múltbeli nehézségek ellenére Dwight sikeres karriert futott be más területeken. Miután 1966-ban otthagyta a Légierőt, éttermesként és ingatlanfejlesztőként dolgozott. Később ünnepelt szobrász lett, akinek művészetét a jelentős fekete személyiségek inspirálták.

Az USA egyébként egészen 1983-ig nem küldött fekete űrhajóst a világűrbe (akkor ment fel Guion S. Bluford Jr.).