Memóriajavító mosogatás.

A házimunka egy szükséges rossz, kötelező feladat a legtöbb ember számára. Talán más szemmel fogunk rá tekinteni azok után, hogy kiderült, tornagyakorlatnak sem utolsó, segít abban, hogy egészségesek maradjunk idős korban is.

Egy szingapúri kutatócsoport vizsgálatai szerint a háztartási teendők rendszeres végzése javítja a fizikai és mentális egészséget, mérsékeli a krónikus betegségek kockázatát és hatását, csökkenti az esések, a mozgásképtelenség, a függőség és a halálozás kockázatát az idősebbek között.

A kutatócsapat véletlenszerűen toborzott pácienseket a szingapúri Yishun városában, majd felkérték őket, hogy szellemi és fizikai képességeket felmérő teszteket végezzenek, például egy székből való felállást a lehető leggyorsabban.

A résztvevőket a fizikai aktivitásukkal kapcsolatban is kikérdezték, beleértve a könnyű házimunka (például portörlés) és a nehezebb házimunka (például padlósúrolás) mennyiségét.

A tanulmány 249 fője 21-64 éves volt, míg 240 résztvevő életkora 65-90 év közé esett. Azok, akik saját bevallásuk szerint sok könnyű vagy nehéz házimunkát végeznek, többségükben nők voltak.

Az eredmények alapján a kognitív pontszámok 8%-kal, a figyelmi pontszámok 14%-kal magasabbak voltak azoknál az időseknél, akik sok, nehéz házimunkát végeztek (átlagosan 131 perc hetente) azokhoz képest, akik alig, gyakran semmit sem dolgoztak a háztartásban. Az előbbi idősek rövidebb idő alatt álltak fel és az esésnek is kisebb kockázata volt.

Az eredmények szerint a kognitív pontszámok 5%-kal magasabbak voltak azoknál az időseknél, akik sok könnyű házimunkát végeztek (átlagosan 902 percnyit egy héten) és a memóriapontok is magasabbak voltak azokhoz viszonyítva, akik csak kevés ilyen jellegű feladatot láttak el (átlagosan 89 pernyit egy héten).

Az aktív életmód nem csak azt jelenti, hogy sportolunk, fizikai rekreációs tevékenységet végzünk. A házimunka például egy hasznos, céltudatos tevékenység, ugyanakkor jobb memóriához, esés elleni védelemhez vezethet. A tanulmány üzenete az lehet, hogy a házimunka egyben jó gyakorlat is, ami jót tesz a szívnek és az agynak.