Ravasz bejutás.

Az akut myeloid leukémia egy gyors lefolyású, agresszív daganatforma, amely leggyakrabban a felnőtteket érinti. A betegség túlélési rátája 5 éven belül csupán 20% és nagyon magas a visszaesés aránya.

Most jó hír érkezett a betegség gyógyítására vonatkozó törekvésekkel kapcsolatban: a tudósoknak sikerült a lapacho fából (másnéven rózsaszín trombitafa) egy olyan β-lapachon nevű összetevőt azonosítaniuk, amely kontrollálja a sejtszám növekedését. Sajnos azonban ez a vegyület más saját sejtekre nézve is toxikusnak bizonyult.

Chitalpa tashkentensis

Éppen ezért a kutatások során ezt a természetes anyagot kétféle stratégiával módosították annak érdekében, hogy a negatív hatásokat kiküszöböljék és kihasználhassák a terápiás érték előnyeit.

Egyfelől egy kémiai csoportot adtak a vegyülethez, amely annak reakcióképes tulajdonságát csökkentette. Ez úgy működött, mint egy maszk, amely lefedi a mérgező mivoltát. A maszk a savasabb környezetben szabadul fel, ami a sejt belsejében is uralkodik. Ez vezetett el a második stratégiához, ami során a módosított összetevőt egy fehérjéhez, egy antitesthez kapcsolták, amely köztelenül a rákos sejtek belsejébe juttatta.

A rákos sejteknek vannak bizonyos jellemzői, amik megkülönböztetik őket a normál sejtektől. Az akut myeloid leukémiában például az egyik ilyen marker a CD33, ami a daganatsejtekben van jelen. A természetes vegyületet a kutatók ezért egy olyan antitesthez kötötték, amely a CD33-hoz kapcsolódik. Ez az eljárás pedig lehetővé tette, hogy a vegyület úgy menjen végig a szervezeten, hogy nem rombolja annak saját sejtjeit. Egy bizonyos ponton azonban aktiválódik, toxikussá válik és megöli a rákos sejtet.

Az eredmények a Nature Chemistry tudományos folyóiratban kerültek publikálásra. Ezek alapján olyan anyagok is terápiás lehetőséggel a gyógyszeripar fókuszába kerülhetnek a jövőben, amelyek korábban alkalmatlannak bizonyultak gyógyászati felhasználásra.