Sétára fel!

Mit teszel, ha bal lábbal ébredsz és rossz a kedved már kora reggel? Bekapcsolod a TV-t? Vagy sütivel indítod a napot?

Létezik egy megoldás, amely tudományosan bizonyítottan jobb kedvre derít!

Az Iowa-i Állami Egyetem kutatói szerint a legegyszerűbb módja a hangulatjavításnak az, ha másokat teszünk boldogabbá.  Például elmegyünk egy rövid sétára és eközben másoknak segítünk, kedveskedünk, ezzel saját idegeskedésünket, szorongásunkat csökkentjük, elégedettségünket növeljük, a szociális kötődésünket erősítjük. Ez a pofonegyszerű módszer nem igényel sok időt, így könnyedén beépíthetjük a napi rutinunkba.

A kutatók nem csak légből kapták a megállapításokat, hanem felméréseket is végeztek. Douglas Gentile pszichológiaprofesszor és csapata főiskolásokat kért meg, hogy 12 percet sétálgassanak az épületek között, és eközben vessék be a 3 technika egyikét, amelyek csökkentik az idegességet és növelik a boldogságot.

A 3 technika közül:

  • az 1. a kedvesség-szeretet kimutatása volt. A hallgatóknak rá kellett az emberekre nézniük, és eközben azt kellett magukban gondolniuk, hogy „kívánom, hogy ez az ember boldog legyen”. Arra bátorították őket, hogy pozitív gondolatokkal próbáljanak valóban így vélekedni.
  • a 2. módszerben (összekapcsolódás) a tanulóknak rá kellett nézniük az emberekre, és azon kellett agyalniuk, hogy miként tudnak velük kapcsolódási pontot találni. Ösztönözték őket, hogy minden érzést, kívánságot vegyenek számba, ami közös pont lehet, de akár olyan egyszerű dolgokra is gondoljanak, mint hogy pl. ugyanabba az iskolába jártak.
  • a 3. esetnél (leszálló társadalmi összehasonlítás) – itt arra bátorították a résztvevőket, hogy azon gondolkodjanak, hogyan, miben lehetnek jobbak, mint azok az emberek, akikkel találkoztak.

Emellett természetesen egy kontroll csoportot is vizsgáltak, ők is sétáltak, nekik mindössze azt kellett megfigyelniük, hogy mit látnak, és hogy milyenek az emberek: főként a ruházatukra, kiegészítőikre, sminkjükre kellett fókuszálniuk.

A hallgatók elégedettségét, boldogságát, empátiáját, stresszszintjét, idegességét a séták előtt és után is vizsgálták.

Az eredményke alapján a tudósok úgy találták, hogy azok érezték magukat legboldogabbnak, akik boldogságot kívántak a többieknek (1. technika). Sokkal gondoskodóbbnak, törődőbbnek, nyugodtabbnak tűntek. Akik próbáltak utakat találni másokhoz, sokkal empatikusabbnak, kapcsolódóbbnak tűntek. Akik viszont másokhoz hasonlítgatták magukat, semmiféle előnyt nem kovácsoltak, kevésbé tűntek törődőbbnek vagy empatikusabbnak.

A kutatókat meglepte, hogy ez az egyszerű gyakorlat minden személyiségtípusnál működött.

Azt várták előzetesen, hogy pl. a nárcisztikus típus számára nehezebb lesz másoknak boldogságot kívánni, de nem így lett. Azaz bárki bátran használhatja ezt a 12 perces felvidító módszert!

(Az említett tanulmány itt érhető el angol nyelven.)