Meteorológiai állomás a világ végén.

Az időjárás és annak előrejelzése a világtörténelem során mindig is fontos volt – nem volt ez másképp a II. világháborúban sem. Hiszen az időjárás meghatározta a tengeri csatákat és a katonai konvojok útvonalát. A látási viszonyok kihatottak a bombázásokra és a képi felderítésekre is. Az előrejelzések olyan bizalmasak voltak, hogy kódolva érkeztek a meteorológiai állomásokról.

1941 augusztusára a szövetségesek számos ilyen, a németek által üzemeltetett állomást elfoglaltak Grönlandon és a Spiztbergákon, Norvégia északi szigetcsoportjain. Ezek az állomások kritikusnak számítottak, mivel az ottani légköri viszonyok sokat elárultak arról, hogy mi vár Európára, ráadásul innen a Szövetségesek Oroszország felé irányuló előretörésére ható tényezőket is monitorozni tudták.

Norvégiát 1940-ben foglalták el a németek, akik ezt követően számos sikertelen kísérletet tettek arra, hogy meteorológiai állomást építsenek ezen a távoli, kietlen vidéken. 1944 szeptemberében aztán ’Operation Haudegen’ fedőnévvel létrehoztak egy állomást Nordaustlandet szigetén.

Egy tengeralattjáró és egy kisegítő hajó 11 embert szállított oda felszereléssel, fegyverekkel, lőszerekkel – mindezt a legnagyobb titokban. A férfiak felállították az állomást, amelyet – a feltűnést kerülendő – falemezekkel, fehér hálókkal lapostetős háznak álcáztak.

Az állomás 1944 decemberében kezdte meg a működését. Naponta ötször küldött időjárásjelentést a német tengerészeti hadparancsnokságnak. Emellett hetente egyszer egy hidrogénnel töltött meteorológiai ballont is felküldtek 8000 méter magasra, hogy a légkör felső rétegéből gyűjtsön adatokat. A dolgozók ezenfelül a sziget felfedezésével, zenéléssel, tanulással, vadászattal ütötték el az időt.

Siegfried Czapka rádiós ekkor 18 éves volt. 2010-ben így emlékezett vissza a Der Spiegelnek: „Felejthetetlen élmény volt. Mindenünk volt, kivéve a sört.”

Persze a mindennapok nem voltak egyszerűek. A kietlen, zord körülmények, fagy, kemény hideg, sötétség, hóviharok mellett még meg kellett küzdeniük a jegesmedvékkel és egyéb gondokkal is, például a fájós fogakkal.

1945. május 8-án a férfiak üzenetet kaptak a parancsnokuktól, amely szerint Németország megadta magát, a háború véget ért. Azt az utasítást kapták, hogy ártalmatlanítsák a robbanószerkezeteket, semmisítsék meg a titkos dokumentumokat, és kódolás nélkül küldjék a jelentéseket. Aztán teljes rádiócsend lett, hiába próbáltak kapcsolatba lépni a feletteseikkel. Megkezdték a koordinátáik továbbítását egy másik, a szövetségesek által használt hullámhosszon, de egyetlen hajó vagy repülő sem jelent meg. Bár két évre elegendő élelmük volt, ennyi idő a fagy fogságában nem tűnt túl vonzó lehetőségnek.

Végül augusztusban válasz érkezett. A norvég hatóságok jelezték, hogy szeptember elején egy hajót indítanak a távoli területre. Szeptember 3-án valóban megérkezett egy fókavadász hajó, amit a norvég haditengerészet bérelt fel – határtalan volt az öröm. A legénységgel együtt ünnepi vacsorát rendeztek, majd az állomás vezetője – 4 hónappal a háború befejezése után – hivatalosan átadta a szolgálati pisztolyát a norvég parancsnoknak. A norvég rámeredt, majd azt kérdezte: ezt megtarthatom? Mire az állomás vezetője, Wilhelm Dege azt felelte, hogy igen, hiszen megadják magukat – mesélte el édesapja történetét Dr. Eckhard Dege, Wilhelm fia.

Az embereket Tromsø-ba vitték, ahol 3 hónapig fogolyként kezelték őket. 1945 decemberében térhettek vissza az otthonaikba, egy kettéosztott Németországba. Az egykori kollégák közül két túlélőnek sikerült 60 évvel később találkoznia és egy kirándulást tennie a szigetre.

Siegfried Czapka (jobbra) 2004-ben visszatért kollégájával, hogy megnézzék az állomást.

Heinz Schneider und Siegfried Czapka vor den †berresten der alten Wetterstation Im Jahr 2004 konnte Siegfried Czapka, rechts, zu der alten Wetterstation auf Nordostland, Spitzbergen, zurückkehren. Zusammen mit einem Expeditionskollegen begutachtete er die Überreste der Station.

Képek: Wilhelm Dege