Társkeresés indul.

Beigazolódtak azok a remények, amelyeket a tudósok titkon tápláltak: a Fernandina-szigeten talált 100 éves nőstény teknősről kiderült, hogy valóban egy kihaltnak vélt fajhoz tartozik. A genetikai vizsgálatok egyértelműen megerősítették a korábbi feltételezést.

Erről a teknősfajról, azaz a Fernandina-szigeteki óriásteknősről (Chelonoidis phantasticus) már 112 éve azt hitték, hogy kihalt. Most azon dolgoznak a szakemberek, hogy egy hím példányt is találjanak, a faj megmentése érdekében.

A 2019-ben talált teknősnek, Fern-nek a Yale Egyetemen kezdődtek meg a genetikai vizsgálatai. Nem sokkal ezután a természetvédelmi őrök azt jelentették, hogy pikkelyeket és nyomokat láttak egy vulkanikus lankán, ami arra utal, hogy több példány is élhet még a szigeten. A megtalált teknősöket azonnal a Santa Cruz-szigetre szállítják, ahol már több faj állományát sikerült stabilizálni a szaporítóközpontban.

A Galápagos-szigetek egyik legnagyobb rejtélye a Fernandina-szigeteki óriásteknős eltűnése. A kutatók most verseny futnak az idővel, elszántan kutatnak további példányok után. Nehezíti a helyzetet, hogy az évnek csak bizonyos időszakában lehet expedíciókat indítani, mert a vulkanikus tevékenységek megnehezítik a hosszabbtávú tartózkodásokat.

Kiemelt kép: Galapagos National Park Directorate