Könnyebb mindennapok.

Nem egyszerű az Alzheimer-betegek élete, és ez nem csak a páciensekre hat ki, de bizony szeretteikre, családtagjaikra is, akiknek sok fejtörést okoz a megfelelő napi szintű ellátás. Ezeknek a betegeknek épült most Franciaországban egy egész falu, ahol úgy élhetnek, hogy közben szabadnak érzik magukat és az emberi méltóságuk is megmarad.

A ‘Village Landais Alzheimer’ nevű helyen nem hagyományos bentlakásos, kórházi jellegű apartmanokat találunk.

Sokkal kreatívabb és innovatívabb módon épült fel ez a Délnyugat-Franciaországban található település, amely Dax városától nem messze helyezkedik el.

Minden a közösség 105 tagjának speciális igényeire lett szabva, akik egytől egyig különböző súlyosságú Alzheimer-betegek.

Az egészségügyi, gondozási szolgáltatások mellett a Landais kampuszán élelmiszerboltot, fodrászatot, kávézót, könyvtárat és zeneszobát is találunk. A lakók annyi szabadságot élveznek, amennyit az állapotuk enged és számos szórakozási, kikapcsolódási lehetőség is rendelkezésükre áll.

Támogatják őket abban is, hogy napi rendszerességgel vásároljanak, főzzenek, fodrászhoz menjenek. A gondozók abban hisznek, hogy az ismerős rutinok megakadályozhatják a legsúlyosabb tünetek kialakulását.

Olyan, mint otthon” – meséli a 82 éves Madeleine Elissalde, a falu egyik első lakója.

A lakók családja évi 24 000 eurót fizet a lehetőségért (kb. 8,5 millió Ft).

Drágának tűnik, de ha figyelembe vesszük, hogy az itt élők emberi méltóságukat megőrizve, boldogan töltik a napjaikat, talán mondhatjuk, hogy ez minden pénzt megér.