Nagyobb önállóság és kényelem.

Szögezzük le: egyáltalán nem szégyen idősebb korban segítőeszközöket, praktikus kényelmi bútorokat használni. Nagy hasznunkra lehet például egy kényelmes, állítható fotel, amely nem csak ülést vagy fekvést tesz lehetővé, de a felállást segítő funkciója révén a mozgásukban korlátozottabb, nehezebben járó-álló idősek életét is megkönnyíti.

Ez a fotel, amit sokan „tévéző fotel”-nek hívnak, puha ülőrésszel, karfával, lábtartóval is el van látva. Általában 3 pozícióba állítható: fekvő, ülő és felállást segítő. Kis motorja (legtöbbször a szék alatt található) segítségével fokozatosan, könnyedén állítható. Nem csak a leülést, de a felállást is segíti, ugyanis sokkal könnyebb úgy talpra kerülni, hogy  a támlájával segít nekünk.

Mire számíthatunk, ha egy ilyen fotelt választunk?

1. Távirányító a nagyobb kényelem érdekében

Ahhoz, hogy a fotelt a kívánt pozícióba állítsuk, egy távirányító van segítségünkre (kábellel csatlakoztatva), ez minden nehézség nélkül állítható. A gombok világosan jelzettek, egyértelműen mutatják a funkciókat. Néhány távvezérlő kijelzővel is rendelkezik. Az idősfotelek nagyfokú kényelmet biztosítanak, komfortossá teszik az ülést és a fekvést is, ami különösen fontos lehet azok számára, akik betegség miatt hosszabb ideig helyhez kötöttek nem tudnak mozogni sokat ülnek.

2. Az üléshelyzet fokozatos beállíthatósága

A szék fekvő, ülő vagy felállást segítő pozícióba egyedileg beállítható. Ez egy halk zajjal jár mindössze, a motor csendes. A legtöbb esetben a fotel zsebekkel ellátott – ide kerülhet a távirányító, de jó szolgálatot tesz egyebek, például magazinok tárolására is. Annak, aki szeretné biztosítani, hogy áramkimaradás esetén is működjenek a funkciók, lehetősége van akkumulátorról működtetni a vezérlést.

3. A görgők megkönnyítik az áthelyezést

Fontos, hogy a fotel görgők, kerekek segítségével könnyen arrébb tehető, a huzata pedig praktikus és könnyen tisztítható legyen. Néhány esetben magunk választhatjuk ki a fotel színét, de általában igen kevés különbség van a székek kialakításában, ezért könnyű dönteni. Biztosan tudunk olyan ülést választani, ami a már meglévő szobába, környezetbe illeszkedik.

4. A fotel az önállósághoz is hozzájárul

Az időseknek készült fotel legnagyobb előnye talán az, hogy a szeniorok függetlenek tudnak maradni a külső segítségtől, és a lehető leghosszabb ideig képesek lesznek az önálló életre. Más segítő eszközökkel együtt ez a fotel is hozzájárul ahhoz, hogy a legtovább a saját életterükben, lakásukban maradjanak, ahol egyedül is képesek ellátni magukat. Nagy segítség azoknak, akik egyébként jól érzik magukat, csak nehezükre esnek bizonyos fizikai erőfeszítések, például a hosszabb ülésből vagy fekvésből történő felkelés.

5. Segítség egy műtét után

Nagyon hasznos lehet egy ilyen fotel operációt követő lábadozás esetén is, például egy csípőműtétnél.

Közzétette: Jóbarátok Fotel – 2014. február 1., szombat

A fotel ára függ az anyagától, a kárpit minőségétől, a beállítható fokozatoktól, a kényelemtől.

Körülbelül egy manuálisan állítható fotel 150 ezer Ft-tól indul, egy motorral vezérelt, többet tudó ülőalkalmatosság (amely már a felállást is segíti) már 250 ezer Ft körül van.