Extra csírák.

Kalpana Balan világcsúcstartó, az indiai nő nem mindennapi Guinness rekorddal büszkélkedhet. Ő rendelkezik a nők közül a legtöbb foggal: a 26 éves asszony 38 fogat számolhat meg a szájüregében. Ez pontosan hattal több, mint egy ’normál’ felnőtt fogainak száma. Az egy gyermekes édesanya 4 extra foga az alsó állkapcsában, 2 a felső állkapcsában helyezkedik el.

A többletfogak nem fájdalmasak, de gondot okoznak evés közben, mivel az étel gyakran megakad bennük. Kalpana elmondása szerint a szüleit sokkolta, amikor először meglátták, hogy az ínyét extra fogak törik át. A létszám feletti fogak az asszony tinédzserkorában kezdtek egymás után kibújni.  A szülők azt javasolták, hogy húzassa ki a plusz fogakat, de a fogorvos türelemre intett, hogy várják meg, amíg a fogak kifejlődnek, mert nem olyan egyszerű eltávolítani őket.

Fotó: guinnessworldrecords.com

Végül a nő a fogak megtartása mellett döntött, mert félt a kihúzás fájdalmas procedúrájától. Most pedig különösen boldog, hogy egy Guinness rekordot tudhat magáénak és még az is lehet, hogy saját csúcsát is megdöntheti, ugyanis van 2 olyan foga, amely még nem bújt ki teljesen.

Fotó: guinnessworldrecords.com

A többletfogak birtoklásának orvosi neve a hiperdontia vagy polidontia. A világ lakosságának 3,8%-a rendelkezik extra fogakkal. A jelenség egy hiba következménye, a fogak kialakuláskor történik valami, de pontosan nem tudni, hogy miért. Úgy vélik, hogy a plusz fogak azokból az extra fogcsírákból jönnek létre, amelyek a normál csírák környékén keletkeznek, de az is lehet, hogy egy csíra hasad ketté. Vélhetően a plusz fogak jelenléte összefüggésben lehet bizonyos örökletes állapotokkal, például a Gardner-szindrómával, a Fabry-kórral vagy az ajakhasadékkal.

A férfi rekorder, a kanadai Evano Mellone egyébként 41 foggal rendelkezik.

A kiemelt kép illusztráció.