Légmentes tárolás.

A gyümölcsök tárolása sok fejtörést okoz, a szőlőt például nem könnyű hetekig eltartani, még akkor sem, ha hűtőbe tesszük. Az afgánok által használt ősi módszer azonban segít a gyümölcs frissességét megőrizni, így az télen is fogyaszthatóvá válik. A puha gyümölcsöket egyébként a hideg évszakban már nélkülözni kellene.

A gangina egy tradicionális tartósítási módszer, amelynek során az egészséges szőlőfürtöket egy csészealj-szerű edénybe teszik, amely két réteg nedves földből készült.

A tartót a napon hagyva szárítják, majd ezt követően hűvös helyen tartják, a tűző naptól védve. Ha megfelelően tárolják, akkor a ganginák az ősszel szedett szőlőket a következő tavaszig frissen tartják.

Fotó: Agriculture & Livestock زراعت و مالداری/Facebook

Mielőtt a szőlőfürtöket a ganginába teszik, nagyon fontos, hogy a beteg, sérült szemeket eltávolítsák. Ha bekerül rossz gyümölcs is, akkor az egész tönkremegy.

A gangina edényeknek légmentesen kell zárniuk és hűvös, sötét helyen kell őket tárolni, hogy a bennük lévő gyümölcs friss maradjon. Egy ilyen tartó kb. 1 kg szőlőt rejt a belsejében.