Itt van az otthona.

Oroszország északi részén, nem messze Pskov városától egy kis faluban egyedül él egy asszony. A 70 éves Lyudmila Vyacheslavovna, azaz Lyuska elégedett az életével.

Minden nap hajnali 4-kor kel, vizet melegít és tüzet rak, begyújtja a kályhát, reggelit készít.  Gáz nincs a faluban, az áramellátás bizonytalan. Vízért a patakhoz jár.

Lánya és unokája a városban él, nagyjából havonta kétszer látogatják meg Lyukát. Ő cserébe friss zöldséget, gyümölcsöt küld nekik nyáron, krumplit és savanyút télen. Hiába győzködik, hogy költözzön ő is be, hátrahagyva szülőfaluját és a több mint 100 éves házát, nem hajlandó.

Fotó: Olga Kouznetsova

Az utóbbi években szomszédai is vannak. Szezonálisan a nyaralóban tölti idejét Julia és férje, Rita pedig tavasszal érkezik a fiával és egészen őszig marad. Rita egyik régi osztálytársa, Olga volt az, aki fotósként remek témát látott Lyuka életében. Minden nap segíteni ment neki szénát gereblyézni, fát gyűjteni és közben kattogtatta a fényképezőjét. Majd télen is visszament, hogy eltöltsön Lyukával 4 napot, vállalva a kerti WC kényelmetlenségét és a folyóvíz teljes hiányát is.

Fotó: Olga Kouznetsova

Lyuskának mindig rengeteg a tennivalója. Nyáron füvet kaszál, fát aprít, gazol, megjavítja a dolgokat. A konyhakertben szinte mindent megtermel, amire szüksége van. Nyáron egy mobilbolt is érkezik a faluba, a környező településeken pedig kecsketejért cserébe szénát ad el.

Fotó: Olga Kouznetsova

Ha télen bármire szüksége van, felhívja a kisboltot és házhoz hozzák számára, persze nem ingyen. Szabadidejében ruhát vagy huzatot varr. Nem egy elhagyatott magányos nyugdíjas ő, hanem egy asszony, aki ezt az életet választotta.

Fotó: Olga Kouznetsova

Ha Lyudmila Vyacheslavovna nem jól érzi magát, pontosan tudja, hogy mit kell tennie. Az injekciót is be tudja magának adni, hiszen 20 éven át Szentpéterváron élt, ahol ápolóként dolgozott. Amikor az édesanyját daganattal diagnosztizálták, mindent otthagyott és visszatért a szülőfalujába, hogy gondoskodjon róla.

Fotó: Olga Kouznetsova

Az édesanyja már rég meghalt, de Lyuka még mindig nagyon erős kapcsolatot érez vele. Az anya mély hittel rendelkezett, apáca akart lenni, de a szülei egy özvegyhez kényszerítették feleségül, akinek a kisgyermekét is nevelte. Később pedig egy fia született. 1941-ben a férje a háborúban életét vesztette. A harcokat követően új állatorvos érkezett a faluba egy rövid időre. Az anya már csak akkor fedezte fel, hogy terhes lett tőle, amikor az orvos elköltözött.

Fotó: Olga Kouznetsova

Lyuska erős jellemét az édesanyjától örökölte. 3 gyereket nevelt fel, egyedül vitte a háztartást és hetente egyszer 13 km-t gyalogolt a templomig. Még most is úgy imádkozik és úgy csinál mindent a ház körül, ahogy az anyja tanította neki. Nagy gonddal őrzi az anya szövőszékét és kézimunkáit.

Fotó: Olga Kouznetsova

Az asszonyról készült teljes fotósorozat: www.rbth.com/lifestyle/329431-old-woman-alone-village