Lenyűgöző alkotások kerülnek ki egy magyar hölgy kezei közül.

Napjainkban a kosárfonás talán mondhatni reneszánszát éli, hiszen rengetegen foglalkoznak vele. Azonban nem hagyományos alapanyagot, fűzfavesszőt választanak hozzá, hanem az újrahasznosítás jegyében különféle, már használaton kívüli papírlapokat, melyek leggyakrabban szórólapok vagy reklámújságok.

Kazinczi Ilona is papírfonással foglalkozik. Ötletes és látványos figurákat készt, gyakran igen nagy méretűeket és szemet gyönyörködtető, élénk színűeket. Az alábbiakban ő maga mesél arról, hogyan kezdődött számára a papírfonás szeretete és mi minden szükséges ehhez a sokak körében egyre népszerűbb hobbihoz:

Az életemnek mindig része volt a kézművesség. Sok mindenben kipróbáltam magam, festettem gyerekszobát, nemezeltem, textilfigurákat varrtam kézzel, festettem kavicsokat, képeket, megismerkedtem az agyaggal. Ha az ember megismeri ezt az ősi mesterséget, örökre beleszeret, engem is rabul ejtett.

Soha nem unatkozom! Minden, ami kézművesség érdekel és lenyűgöz.

Ha találok egy szép formájú kavicsot, már tudom, mit festek rá. Szeretek alkotni.

Sérült emberek fejlesztésével foglalkozom, és a munkámmal kapcsolatban 2014 szeptemberében ismertem meg a papírfonást. Bátran mondhatom, hogy igazán kedvelt, divatos hobbi a fonás. Ha valaki megtanulja, sok örömet lel majd benne.

Az első munkám egy tyúk volt, elég kezdetleges, de csodaszép pisztácia zöld színben parádézott. Közel 5 éve fonok, sokat fejlődtem.

Telefonkönyv, szórólapok, használt fénymásolópapír, mindennel dolgoztam már. A családom, a barátaim is segítenek a felhasználható papír gyűjtésében. Ha megfelelő mennyiségű papír van, akkor kezdődhet a papírpálca tekerése.

A munkához szükséges anyagok:

  • olló,
  • ragasztó,
  • küllő, amire tekerek.
  • A fonáskor a pálcák összeillesztésénél vizes bázisú könyvkötészeti ragasztót használok.
  • Én minden munkámat, utólag festek akril festékkel, a végén lakkozom, ezzel is védve a festéket.

Aki nem találkozott még életben papírfonással, és a kezébe venne egy készterméket meglepődne, hogy mennyire erős és masszív.

Általában nagyméretű figurákat fonok (70-80-cm magasságra gondolok), a figuráimat a fantáziámra bízom, nem köszön vissza sehol. Egy ilyen figura elkészítése 30-40 órát vesz igénybe. Ebben benne van a pálcatekerés, fonás, festés, lakkozás.

Családomnak és barátaimnak szívesen ajándékozom munkáimból.

Remélem sokan kedvet kapnak majd, a kosaraktól, a dobozkákig, nagy tároló edényekig, mindent el lehet készíteni, csak kitartás és szorgalom, de megéri!

Köszönjük szépen Ilonának, hogy mesélt a hobbijáról! Reméljük, sokak számára inspiráló lesz az ő példája.