Igyunk vizet, fogyasszunk növényeket.

Új táplálkozási irányelveket fogalmaztak meg Kanadában, amelyek sokakat megdöbbentettek. Úgy tűnik, hogy a szakemberek az élelmiszeripari nyomásnak ellenállva több évtizedes berögződéseket felrúgva alkották meg az új ajánlásokat.

Először is, azt hangsúlyozzák, hogy lehetőség szerint ne egyedül, hanem közösségben étkezzünk. Ugyanis „az egészséges étkezés nem merül ki abban, hogy mit eszünk”. A szakemberek azt ajánlják, hogy fókuszáljunk az otthoni főzésre és a családi, baráti körben történő étkezésre. A szülőket pedig a példamutatásra és az ételkészítési ismeretek, a követendő étkezési kultúra átadására biztatják.

Hangsúlyozzák a tudatos vásárlást is: az élelmiszercímkék gondos átolvasása, a reklámokkal szembeni szkepticizmus és a keletkező szemét csökkentése is kitűzött cél. A 62 oldalas dokumentum szerint nem az egyes adagok méretén van a hangsúly, hanem az arányokon.

Az ajánlás a tápanyagdús nyersanyagok, ételek fogyasztására buzdít, a javaslat szerint a tányér felét zöldségek és gyümölcsök, negyedét fehérjedús alapanyagok, negyedét pedig teljes értékű gabonafélék (teljes kiőrlésű kenyér és tészta, bulgur) kellene, hogy alkossák.

A kerülendő vagy lehetőleg minél kisebb mértékben fogyasztandó élelmiszerek listáján a cukros üdítőitalok, a sütemények, az alkohol, a só és a telített zsírok szerepelnek. Fehérjeforrásként is érdemes a növényi eredetű táplálékokat (magvakat, hüvelyeseket, tofut) és halat fogyasztani, állati tejterméket csak kis mennyiségben ajánlanak.

Az ajánlásban külön rész foglalkozik azzal, hogy az egészséges étkezést az alacsony jövedelmű családoknak is elérhetővé kellene tenni. Mint írják, ha a közétkeztetésben is jellemzővé válna a zsiradék-, cukor-, és sócsökkentés, az nagyban segítené a lakosság egészségi állapotát. Akár a tantervbe épülő főzésoktatással a gyerekek könnyebben megtanulhatnák, hogyan étkezzenek egészségesen.

Forrás: elelmiszer.hu