Szerencsés gének.

Közös történetük keresztül ívelt a 19. századon: Sarah és Jacob Hiller, a kanadai Ontario-ban élő pár minden tekintetben elképesztő életet tudhatott magáénak.

A házasságuk 88 évig és 349 napig tartott – ez minden idők leghosszabbika. Még döbbenetesebb annak fényében, hogy 1841-ben a nők átlagéletkora 42 év, a férfiaké 40 év volt.

Sarah rendkívül hosszan élt: 106 éves és 23 napos volt, amikor elhunyt egy enyhe betegség után, idős kora következtében, 1898. április 8-án. Az 1792-ben született nő 18 évesen ment hozzá Jacob Millerhez, aki túlélte őt. Sarah férje, Jacob 3 évvel idősebb volt nejénél, 1789. október 20-án született és egy évvel felesége után, 1899-ben, 109 évesen hunyt el.

A pár 1809 .április 23-án kötötte össze az életét. Kanadából származtak, de 1812-ben az USA-ba emigráltak. Miután ott letelepedtek, Jacob farmerként gazdálkodott, Sarah a gyerekek és a házkörüli teendőket látta el.

A korabeli krónikák úgy írták le Jacobot, mint akinek szilárd volt a lépése, a keze stabil és a szemével is jól látott, idős kora ellenére. Sarah élete végére teljesen megvakult, de még öregkorában is puha bőre és kezei voltak, bár sokkal rosszabb állapotban volt, mint a férje. A házukat még nagyon idősen is szép rendben tartották.

Összesen 11 gyermekük született, 35 év korkülönbség volt a legfiatalabb és a legidősebb között. Közülük 7 élte túl a kisgyermekkort, és úgy tűnik, hogy a családi gének szerencsésen örölklődtek, mert sok gyermekük és unokájuk is szép kort élt meg.

Az idős pár egy ponton úgy döntött, hogy mindenüket eladják és az egyik gyerekükhöz költöznek, ahol megfelelő gondoskodásban részesülhetnek. Mivel azonban egy idő után még mindig jó egészségnek örvendtek és nem szorultak ápolásra, visszaköltöztek egy saját házikóba. Ezután együtt, boldogan éltek még majdnem 8 éven át.

Hosszú házasságuk alatt hihetetlen történelmi események tanúi voltak: ekkor zajlott az amerikai polgárháború, a londoni világkiállítás, a waterloo-i csata. Együtt éltek meg hullámvölgyeket, magaslatokat és számtalan olyan technikai újítást is, amely megváltoztatta a világot.

A kiemelt kép illusztráció.