Képzeld el, hogy egy baráti összejövetelen vagy, és előkerül a tálca. Nem pogácsa. Nem sajtos rúd. Nem is az elmaradhatatlan házi zserbó. Hanem rovarnyárs.
Igen, jól látod! Ezek az aranyló, fényezett kis finomságok Ázsiában utcai csemegeként hódítanak, de vajon nekünk, a jó magyar konyhához szokott ínyenceknek is helye van az étlapunkon? Nézzük csak!
1. Miért ennék ilyet?!
Először is, a rovarok tele vannak fehérjével, alacsony a kalóriatartalmuk, és fenntarthatóbbak, mint egy jó adag pacal. Ráadásul, ha eddig még nem mertél rálépni egy csótányra, most itt a lehetőség, hogy igazán visszavágj!
2. Ízélmény vagy túlélőpróba?
Sokan esküsznek rá, hogy egy kis sóval és fűszerekkel egészen ropogós és ízletes falatkává válnak. Mondjuk, ha csukott szemmel esszük, az segíthet. Sőt, ha egy jó pohár bor is van kéznél, még akár ínyencségnek is tűnhet!
@balugasztro Világkörüli utunk 3. megállója Thaiföld, én meg már most eléggé nyitottá váltam a kulináris “élvezetek” terén. 🌎📍 Úgyhogy meg is kóstoltam a pálmafúró bogárnak a lárvájàt! 😳 #balugasztro #világkörüliutazás #fy #fyp #thaiföld #thailand #lárva #magyartiktok #mutimiteszel #kohsamui #balu ♬ eredeti hang – Balu
3. Hogy kínáljuk vendégségben?
Ha egy hétvégi kártyaparti alkalmával meglepnéd a barátokat, javasoljuk, hogy először ne mondd el, mi van a tányéron. „Kóstoljátok meg, különleges!” – és csak a második falat után áruld el a titkot. Érdekes módon az első reakciók gyakran a „Hmm, egész jó!” és a „Mi ez?” között mozognak. Aztán jön a pánik.
4. Rovarok a jövő tányérján?
Komolyra fordítva a szót, a világ egyre inkább nyit az alternatív fehérjeforrások felé. Ki tudja, lehet, hogy pár évtized múlva már a piacon is kapható lesz „Nagyi féle rántott szöcske” vagy „Bográcsos pörkölt lárvából” receptfüzet. Addig is marad a töltött káposzta.
Vagy inkább marad a jó öreg pörkölt?
Ha legközelebb egy egzotikus piacon jársz, és megcsapja az orrod egy ismeretlen illat, jusson eszedbe: lehet, hogy nem a fűszeres kolbászt sütik, hanem valami egészen mást. És ki tudja? Egy próbát talán megér. Vagy inkább maradunk a jó öreg tejfölös lángosnál?
Te megkóstolnád?
@djmetzkerviktoria Lárva vagy szöcske? @Gaben BSW Official #bangkok #thailand🇹🇭 ♬ eredeti hang – DJ METZKER VIKTORIA