Irigyelt pozíció.

Aki Párizsban jár, szinte biztosan felmegy az ikonikus Eiffel torony tetejére. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy nem csak a torony teteje, de a belseje is rejt izgalmakat, ugyanis egy lakosztály található benne.

Amikor Gustave Eiffel a tornyot tervezte, magának is betervezett egy privát lakosztályt, amelyet most már a túra keretében meg is tekinthetünk.

Ellentétben a csupa fém toronnyal, a lakosztály igencsak bensőségesre sikerült, tapétával, fabútorokkal. Az apartman magában foglal egy nappalit asztallal, kanapéval, zongorával és 3 kisebb asztalkával, valamint egy konyhát, egy fürdőt mosdóval és egy különálló WC fülkét.

Gustave's Apartment - Eiffel

Mivel hálója nincs, elsősorban arra szolgált, hogy Eiffel az illusztris vendégeket itt fogadhassa vagy a tudományos kísérletein dolgozhasson.

Eiffelt általános irigykedés övezte a párizsiak körében, még pedig nem másért, mint ezért a saját lakosztályért!

Szinte senki másnak nem volt ide bejárása, csak neki. Egyesek egy kisebb vagyont ajánlottak fel azért, hogy kibérelhessék a lakosztályt, azonban Eiffel következetesen visszautasította őket. Időnként viszont mégis fogadott nagy presztízsű vendégeket, például Thomas Edisont, aki 1889-ben látogatott Párizsba és Eiffelt ajándékozta meg az első hangrögzítő készülékek egyikével.

@ajemmartin Secret apartment in Eiffel Tower #eiffeltower #gustaveeiffel #paris #france #secret #apartment #facts #history ♬ original sound – Ajem Martin Facts

A nyitott balkonnal teljesen körbevett, kb. 100 m2-es helyiség nagy részét a liftakna, a lépcső és számtalan műszaki felszerelés foglalja el. Az apartmanban Eiffel feltételezhetően sohasem aludt.