Turistalátványosság.

Senki sem tudta, maga Elzire Dionne sem, hogy ötös ikreket vár. El lehet képzelni a sokkot, amikor 1934. május 28-án világra jött az öt kislány: Annette, Émilie, Yvonne, Cécile és Marie. Otthon már várta 5 (!) másik gyermek, így az anya órákig nem tért magához. “Mihez fogok kezdeni?” – hajtogatta kétségbeesetten.

Elzire ugyan gyanította, hogy ikrekkel várandós, de hogy öten vannak, azt álmában sem gondolta volna. Az orvosok szerint ennek esélye természetes körülmények között 1 az 55 millióhoz.

A kanadai család így hamar kibővült 12 főre. A picik összesen 6 kg-ot nyomtak, és rengeteg légzőszervi problémával küzdöttek. A Dionne família elektromos áram és fűtés nélküli farmháza nem tűnt ideális otthonnak a felnevelésükhöz.

A helyi orvos, Allan Roy Dafoe, aki jelen volt a szülésnél, elképesztő munkát végzett, hogy mind az öt baba életben maradjon a nehéz körülmények, elégtelen orvosi felszerelés ellenére. Fertőtlenítette a házat, a babákat fonott kosárban elhelyezett melegvizes palackokkal tartotta melegen, és az ápolónőket arra kérte, hogy olajjal masszírozzák őket. Dafoe elrendelte, hogy tehéntejjel, sterilizált vízzel és kukoricasziruppal etessék a kicsiket, a tápba egy-két csepp stimuláló rum is került.

Amint a csodálatos születésnek híre ment Észak-Amerikában, riporterek és fotósok hada érkezett a kisvárosba, majd özönleni kezdtek a “nézők” is.

A ház előtt gyülekeztek, bekukucskáltak az ablakon. Akadt, aki kritizálta a szülőket, de olyan is, aki támogatta a családot.

Végül a Chicagói Világkiállítás egyik szervezője rávette az apát, hogy mutogassák a gyerekeket.

Oliva elkeseredett volt, szükségük volt a pénzre, de nem tudta, mitévő legyen. A városka papjához fordult tanácsért, aki nem csak bátorította, de még menedzserként kézbe is vette az ügyet.

Az apa azonnal megbánta, amint aláírta a szerződést. Megpróbált kibújni alóla, de nem sikerült. Végül az ügyvédek tanácsára 2 éves időtartamra szerződtek a Vöröskereszten keresztül, akik cserébe egy óvodát építettek a kislányok utcájában.

A házban a kislányokat úgy kezelték, mint a hercegnőket. Azonban Elzire és Oliva sosem érezték, hogy örülnének nekik. Nem hagyták, hogy egyedül legyenek a gyerekekkel, árnyékként követték őket.

Hónapokkal később az állam olyan rendelkezéseket hozott, amely a szülőket megfosztotta a felügyelettől, az ötös ikrek pedig egyfajta “humán állatkertbe” kerültek. Állandó személyzet foglalkozott velük, három rendőr vigyázta folyamatosan őket. Az egész birtokot erős kerítés vette körbe, és táblák figyelmeztettek a csendre, valamint arra, hogy ne készítsenek fotókat a gyermekekről.

A lányoknak szigorú szabályozottságban teltek a napjaik. Reggel 6:30-kor keltek, narancslevet és csukamájolajat kaptak, aztán begöndörítették a hajukat, imádkoztak, majd reggeliztek. Játék, később pedig orvosi vizsgálat következett. A vacsorát pontban 6-kor tálalták. Az esti lefekvés előtt is imádkoztak.

Ahogy nagyobbak lettek, különböző hirdetésekben kezdtek megjelenni – a jégkrémreklámtól a ketchupreklámig.

A szuvenírboltokban az ő képükkel díszített ajándéktárgyak sorakoztak. Oliva egy saját ajándékboltot nyitott az óvodával szemben. Még három hollywoodi filmben is szerepet kaptak. A 9 év alatt több mint 50 millió dollárt termeltek, abban az időben Ontario leglátogatottabb turistacélpontja volt a humán állatkert, megelőzve a Niagara-vízesést is.

1943-ban, hosszú harcok után Oliva and Elzire Dionne visszakapták a gyerekfelügyeleti jogokat. Azonban az újraegyesülés nem volt boldog, a jólét átformálta a családot. Elzire gyakran kiabált, türelmetlen volt a gyerekekkel, még meg is ütötte őket. Az apa pedig szexuálisan bántalmazni kezdte a lányokat…

Amikor betöltötték a 18. életévüket, Québec-be mentek iskolába és ott telepedtek le. Émilie nagyon fiatalon, 20 évesen meghalt kezeletlen epilepsziája következtében. Marie 1970-ben hunyt el, az agyában vérrög keletkezett.  A három életben maradt nővér kártérítést kapott a kanadai államtól.

Yvonne 2001-ben távozott az élők sorából. 2012-ben Cécile fia magához vette édesanyja pénzét és eltűnt. Az idős nő most egy gondozóházban lakik, Annette pedig Montréalban él.

Forrás és képek: www.amusingplanet.com