Ikonikus matuzsálem.

Az Egyesült Királyság nemrégiben elvesztette egy ikonikus fáját: a Sycamore Gap Tree néven ismert hegyi juhar festői környezetben nőtt, szinte az egész világon ismert volt a fotója. A Northumberland vidékén élő fa különleges helyet foglalt el két domb között, épp Hadrianus falának hézagjában. Robin Hood fának is nevezték, mivel szerepet a tolvajok fejedelméről szóló 1991-es filmben.

Szeptemberben borzalmas állapotban találtak rá, valaki szándékosan kivágta a 200 éves fát, ezzel összetörve milliók szívét. Noha egy tinédzsert, két 30-as és egy 60-as éveiben járó férfit letartóztattak a vizsgálatok során, a rendőrség nem adott több információt a gyanúsítottakkal kapcsolatban. Az biztos, hogy az elkövető, ha megtalálják, nem csak Nemzeti Park értékes fájában, de az UNESCO Világörökség részét képező Hadrianus falában okozott kárért is felelni fog.

A szakemberek most bizakodásra okot adó hírektől számoltak be, ugyanis remélik, hogy a fáról szedett érett magvak 30%-a és a sarjak több mint fele életképes lesz. A csapat folytatja a magok érlelését és a sarjak vágását, eltökélt céljuk, hogy megmentsék a fa genetikai anyagát. Még arra is van remény, hogy maga a törzs kihajt, de az biztos, hogy még ebben az esetben is sok-sok évig tart majd, amíg pótolja a keletkezett űrt.