Privát posta.

Egy kézbesítetlen karácsonyi lappal együtt került elő Viktória királynő gyönyörű, miniatűr postaládája. A kb. 80 cm magas, fából készült asztali levelesládán olvasható a királyi titkosírás: VR, azaz Victoria Regina. Az 1880-as évekből származó ládát a bit Királyi Posta oszlopainak mintájára faragták.

Viktória királynő 1837-től 1901-ig uralkodott Nagy-Britannia és Írország élén. Gyakran tartózkodott kedvenc üdülőhelyén, az Osbourne házban. A Wight-sziget északi részén lévő vidéki rezidenciát neki és férjének, Albertnek építették.

A szakértők biztosak abban, hogy az uralkodó nagyon szeretett leveleket és lapokat küldeni.

A szekrényke egyébként egy képeslapot is rejtett, amit azonban nem ’Európa nagymamája’ küldött vagy kapott, hanem vélhetően a korábbi eladó családjának érkezett az 1970-es években.

A postaládát egy rutin látogatás alatt fedezte fel egy surray-i nyaralóban egy régiségszakértő.

Egy lelkes gyűjtő tárgyait hívták felbecsülni, amikor rábukkant. Vélhetően a levélszekrényt a gyűjtő nagyapja vásárolta még évtizedekkel ezelőtt. Az ős a feltételezések szerint 1944-45-ben szerezhette meg a ládikót, amikor egy aukción az Ousborne házzal kapcsolatos tárgyakat kínátaak eladásra. Az eladó azonban úgy véli, hogy a benne lévő lap is azt bizonyítja: ünnepi ajándékként kapták.

A családi örökségtől nehéz megválni, ez a levélszekrény azonban megérdemli, hogy a nagyközönség is megcsodálhassa.

Képek: SWNS