Kavics a tenyérben.

Egy elhunyt szerettünk emlékét sokféleképp ápolhatjuk, őrizhetjük. A Parting Stone (kb. Búcsúkő) egy amerikai startup vállalkozás, amely az emberek számára személyes és hordozható, az emlékezést segítő utat kínál, hogy a nap bármely szakaszában elhunyt szeretteikre gondolhassanak. A cég az elhunyt (akár ember, akár állat) hamvaiból készít köveket.

A Búcsúkő megkíméli a talajt a hagyományos temetkezési eljárás környezetszennyezésétől, nem olyan költséges sem, ugyanakkor mégis lehetőséget nyújt arra, hogy a hamvakat diszkrét formában magunknál tartsuk.

Az eljárás során a hamvakat nagyon finom szemcséjű porrá őrlik, vízzel keverik, így egy agyagszerű anyagot kapnak. Ezt kemencébe helyezik és kőformára égetik, amit lecsiszolnak. Pontosan nem tudni, hogy miért, de a kövek különböző színárnyalatokat öltenek, fehér, barnás, kékes, zöldes, levendulaszínszerű kombinációk jelennek meg. Egy család általában 40-60 kövecskét kap, miután egy elhunyt családtag után kb. 200 ezer Ft-ot, egy szeretett állat után kb. 100 ezer Ft-ot kifizet.

Justin Crowe alapítónak az adta az ötletet, hogy amikor szeretett nagyapját 2014-ben elvesztette, nem találta a hamvak őrzésének igazi megoldását. Most már lehetőségünk van egy darab szép kavicsot a tenyerünkbe tartva kapcsolódni valakihez, akit nagyon szeretünk.