Szabad akarat.

Noha az eutanázia számos országban még nem engedélyezett, Svájc élen jár a kegyes halál legalizálásában. Most olyan 3D nyomtatással készült kapszulát tervezett a Sarco nevű cég, amely lehetővé teszi, hogy a páciens maga vegye kézbe az irányítást. Svájcban törvényes az eutanázia, ennek elősegítésére készült a szerkezet, amelyben gyorsan és fájdalommentesen történhet az elmúlás.

A kis európai országban 2020-ban 1300 ember választott a halálba segítést. Jelenleg egy folyadék (nátrium-pentobarbitál) „végzi” el a munkát, amelynek elfogyasztása után a beteg elalszik, majd 2-5 perc múlva mély kómába zuhan, ezt követően pedig beáll a hall.

A Sarco a békés elmúlást más megközelítésében segíti, a kapszulában irányítható körülmények között fejezhetjük be az életünket. A koporsóhoz hasonló, zárható szerkezet belülről, a páciens részéről aktiválható. Szinte bárhova elszállítható a kapszula, akár a természetbe is, ha valaki ott szeretné befejezni a földi pályafutását.

A meghalni szándékozó egyszerűen befekszik a kényelmes kapszulába. Számos kérdést tesznek fel neki, majd a válaszok után megnyomhatja az aktiváló gombot akkor, amikor szeretné. Ezt követően a belső részt elárasztják nitrogénnel, ami 30 mp alatt kiszorítja az oxigént. A személy zavartnak érzi majd magát, majd euforikusnak mielőtt elveszti az eszméletét. A halál oxigén és szén-dioxid megvonás révén áll be. Nincs pánik, nincs fulladás.

A gyártó szándéka, hogy mindez orvosi beavatkozás nélkül, a páciens mentális állapotának felmérésével és beleegyezésével mehessen végbe. A mentális állapotot mesterséges intelligencia szűrőrendszer kidolgozásával kívánják felmérni.

Kiemelt kép: www.swissinfo.ch