Egy kicsi mozgás mindenkinek kell(ene).

A rendszeres sétálás szó szerint évekkel hosszabbíthatja meg az életünket, ha pedig étkezés után kelünk útra, akkor sokat teszünk a krónikus anyagcsereproblémák csökkentéséért is.

Egy tanulmány nemrég újabb adalékokat szolgáltatott a témához. Ebben egy korábbi, 2003-06-os kutatás eredményeit összegezték, amelyek szerint azoknál az embereknél, akik napi 8 ezer lépést tesznek, 51%-kal csökken a halálozás kockázata azokhoz viszonyítva, akik csak 4 ezret lépnek. Ez a hatás halmozódik, kumulatív, a 12 ezernél is többet lépőknél már 65%-os a csökkenés.

A tanulmány során 5000 résztvevőt vizsgáltak, akik mozgását lépésszámlálóval követték 3 éven keresztül. Haláluk körülményeit tudósok elemezték.

A fizikai aktivitás egy katalizátor, amelynek segítségével erős, egészséges test születik.

A felmérésben az derült ki, hogy a páciensek nem egyszerre tették meg a lépéseket, sokszor csak ügyeket intéztek, jöttek-mentek. Még a séta tempója sem számított, nem mutatkozott összefüggés a lépések intenzitása és az alacsonyabb halálozási arány között.

Azoknál a résztvevőknél, akiknél gasztrológiai-reflux problémák voltak és a vacsorát követően sétára indultak üldögélés helyett, jelentősen csökkent a tünetek kialakulásának rizikója. Kisebb tanulmányok pedig arra világítottak rá, hogy a vacsora utáni séta a májfunkciók tekintetében is javulást mutat.

Egyszerűnek tűnő képlet: sétálj és élj tovább, tornázz és élj még tovább.

A jelenlegi társadalom sajnos nagyon egészségtelennek mondható. Az amerikaiaknak például 60%-a krónikus betegségben szenved, 40%-uk pedig akár kettőben is. Elképesztő összegeket költünk orvosi kezelésekre, gyógyszerekre. Pedig már az egyszerű sétálással is sokat javíthatunk az egészségi állapotunkon.