Az ősök tanácsai az utódok részére.

Japán földrajzi helyzetéből, csendes-óceánparti fekvéséből fakadóan földrengés- és cunamiveszélyes országnak számít. Noha manapság ezeket a katasztrófákat már viszonylag pontosan előre tudják jelezni a fejlett műszerek segítségével, valamikor a jelzésre más módszereket kellett találni.

Évszázadokkal ezelőtt például az ún. cunami kövek segítettek a lakosok figyelmét felhívni a veszélyre. Ezek a kövek vésett feliratok segítségével figyelmeztették az embereket arra, hogy a pusztító szökőárak veszélye esetén ne az alacsonyan fekvő területeken építkezzenek. Az ősök így igyekeztek átadni a tapasztalataikat a következő nemzedékeknek.

Az egyik legizgalmasabb követ Aneyoshi faluban találjuk. A 10 láb (kb. 3 méter) magas oszlopon ezt olvashatjuk: ’A magas lakhelyek jelentik utódaink békéjét és harmóniáját. Emlékezz a nagy szökőár csapásokra! Ne építs otthont ez alatt a pont alatt!’ A lakosok szerencsére megfogadták a jótanácsot, a házaik túlélték a 2011-es borzalmas szökőárat is, miközben néhány környező faluban szörnyű pusztításokat végzett a víz.

Más kövek általánosabb, de szintén alapvető fontosságú tanácsokkal látnak el. ’Ha földrengést tapasztalsz, tudd, hogy szökőár követheti.’ – ez arra figyelmeztet, hogy a földrengés után rögtön a magasabban fekvő területekre kell menekülni. Sajnos a cunamik óriási pusztításokra képesek, az 1896-os szökőár például 22 ezer áldozatot követelt. Olyan táblák is vannak, amelyek azt mutatják meg, hogy elég magasan fekszik-e egy terület ahhoz, hogy biztonságos helyet jelentsen a halálos hullámok érkezésekor.

Tsunami Stones Uki Kumamoto 1

A Japán partvidékén fellelhető kövek között 600 évesnél idősebbek is akadnak. Noha néhány csoport tisztelte az ősök tanácsait, mások közelebb építkeztek az óceánhoz. A cunami kövek évszázadokon keresztül figyelmeztették a generációkat, arra kérve őket, hogy tanuljanak elődeik hibájából, veszteségeikből. Voltak, akik megfogadták, míg mások sajnos a saját bőrükön tapasztalták újra a pusztításokat.

大津波記念碑

A világot lenyűgözték a kőbe vésett, időtlen, találékony feliratok, amelyek összekötik a múltat a jelennel, a lakosok biztonsága érdekében.