Sokszor halljuk, hogy a szénhidrát az ördögtől való, főleg, ha az ember már nem húszéves. Pedig nem minden szénhidrát egyforma – van köztük olyan is, amelyik kifejezetten támogatja az egészséget, különösen az emésztőrendszert. Ez nem más, mint a rezisztens keményítő. Ha eddig nem hallottál róla, itt az ideje, hogy megismerkedjetek: lehet, hogy új barátság kezdődik köztetek.
A rezisztens keményítő egy olyan különleges szénhidrátfajta, amely ellenáll az emésztésnek a vékonybélben. Ez azt jelenti, hogy nem szívódik fel, hanem érintetlenül jut el a vastagbélbe, ahol viszont igazi csemege a jótékony bélbaktériumok számára. Ott fermentálódik, azaz lebontják a baktériumok, és közben olyan hasznos anyagok keletkeznek, amelyek támogatják a bélflórát, az immunrendszert és még a vércukorszint szabályozását is.
A rezisztens keményítő tehát nem „rossz” szénhidrát – sőt! Lássuk, miért ilyen menő dolog ez a sokáig mellőzött tápanyag!

Miért szeret minket a rezisztens keményítő?
Egyensúlyban tartja a bélflórát
Amikor a bélflóra kiegyensúlyozott, az immunrendszer is jobban teljesít, az emésztés pedig nem egy küldetésfilmre emlékeztet. A rezisztens keményítő segít a jó baktériumok szaporodásában, ezzel erősíti a védelmi vonalat.
Nem küldi az egekbe a vércukrot
Mivel lassan emésztődik, nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. Ez főleg cukorbetegeknek és inzulinrezisztenseknek lehet nagy segítség.
Segít, hogy kevesebbet nassolj
Mivel lassabban szívódik fel, hosszan tartó teltségérzést adhat. Ez különösen akkor jön jól, ha a tévé előtti esti rágcsálást szeretnénk kiváltani valami bélbarát alternatívával.
Hol található meg ez a csodaszénhidrát?
- Főtt, majd lehűtött burgonyában vagy rizsben – igen, a hideg krumpli mostantól nem csak salátának menő!
- Zabpehelyben – ha nem főzöd meg, még több jóságot rejt.
- Zöld banánban – minél kevésbé érett, annál jobb a beleidnek.
- Babfélékben, lencsében, borsóban – ezek a rostban gazdag finomságok bélflóra-barátok is egyben.

Egy kis figyelmeztetés
Aki hirtelen elkezd sok rezisztens keményítőt fogyasztani, az tapasztalhat puffadást, gázképződést. Ne aggódj, ez nem valami titkos ételbosszú: a bélrendszerednek idő kell, hogy alkalmazkodjon. Haladj fokozatosan.

Végszó: szénhidrát, ami nem ellenség, hanem szövetséges
A rezisztens keményítő nem divatdiétás hóbort, hanem egy alulértékelt szuper-társ az emésztésed és az általános jólléted szolgálatában. Ráadásul finom formában is elérhető. Kell ennél jobb ok egy hideg krumplisalátához vacsorára?