Rejtélyes évek?

Valahol Japán északi részén, rizsteraszok és almaültetvények között találjuk Shingo települését. A faluban egy ligetes részen látszólag jelentéktelen, fehér kis kerítéssel körbevett sír fekszik. Csakhogy ez a sír nem másé, mint Jézusé.

A bizarr mendemonda szerint valójában nem Jézus halt meg a kereszten, hanem a fivére volt az, Isukiri. Jézusnak magának sikerült elszöknie a keresztre feszítés elől, miután helyet cserélt a testvérével, ő pedig Szibérián keresztül Aomoriba utazott, Japán északi részére és rizstermesztőnek állt. Gazdálkodóként megházasodott, családja lett, 106 éves korában távozott az élők sorából. Még egy olyan család is él a faluban, akit Krisztus leszármazottjának tekintenek.

A legenda ennél meglepőbb dolgokat is állít. Eszerint Jézus először 21 éves korában járt Japánban, ahol teológiát tanult. 12 évig ismerkedett a helyi nyelvvel és kultúrával, majd 33 évesen visszatért Jeruzsálembe.

Ennek a hihetetlen történetnek azok a szövegek képezik az alapját, amelyeket az 1930-as években találtak és amelyek részletesen leírják Jézus életét, beleértve azokat a kimaradt éveket is, amelyekről az Újtestamentum nem számol be. Jézus életének korai évei hiányoznak a képből, ez pedig számos spekulációra ad okot. Talán Kasmírban járt? Netán brit területeken?

Az elmélet terjesztője egy sintó pap, Kyomaro Takeuchi, aki azt állította, hogy a családi könyvtárban fedezte fel a héber nyelvű szövegeket. Az eredeti dokumentumok ugyan eltűntek, de japán és angol fordításban elérhetőek. Noha a kutatók cáfolják a hipotézist és csalásnak tekintik a szövegeket, a nyelvészek számos ponton rámutatnak a japán és héber nyelv hasonlóságára.

IMG_3070.JPG

A falubeliek olyan szokásokat is fenntartanak, amelyek furcsák Japánban. A babákat fonott kosarakban tartják, az újszülöttek homlokára keresztet rajzolnak. Ennek a szimbólumnak nincs jelentése a buddhista vagy sintó vallásban, vagyis a szigetország két legnagyobb vallásában.

IMG_3067.jpg

Valójában két sír van Shingo-ban. Az egyik Jézus testét rejti, míg a másik Jézus öccsének, Isukirinek a fülét, aki a keresztre került. A sírok előtt egy kosarat találunk, amibe a zarándokok aprót dobnak bele, köszönetképpen az imáik meghallgatásáért.

sakura 392

Még Junichiro Sawaguchi, a legidősebb (vélt) leszármazott sem hisz teljes mértékben a legendában, de nem vállalja fel a véleményét. Buddhistaként él, nem olvasta a Bibliát és templomba sem jár soha.

Kiemelt kép:  vera46/Flickr