A bölcsesség egy megfoghatatlan misztikum, amiről mégis mindenkinek van egy elképzelése.

Régebben hatalmas értéke volt, tisztelet övezte, és mindenki el akarta érni. Manapság mintha nem lenne erre akkora igény, mintha lekerült volna az életcélok listájáról. De tulajdonképpen mit is takar a bölcsesség?

Az élet értelmével és lényegével, valamint az életvezetéssel kapcsolatos tudás, amit fel is tudunk használni.

Ebben benne vannak az emberi természetről, a fejlődésről, az egyén és a közösség érdekeinek összehangolásáról, a világ működéséről, és az esetleg problémák megoldási módjairól összeszedett ismereteink is. A bölcs emberek képesek értelmezni, érteni, és elfogadni is a dolgokat. Mit tudnak még?

Nyitottak az új tapasztalatokra

Akkor is, ha a korábbi ismereteikkel ellentétes információkhoz jutnak. Képesek meghallgatni, elolvasni, elgondolkodni. Nem vesztették el a kíváncsiságukat az új ismeretek, tapasztalatok megszerzése iránt, mert tisztában vannak vele, hogy még nem tudnak mindent.

Empatikusak

Bele tudják képzelni magukat mások helyzetébe, együttérzést, megértést tanúsítanak. Igaz ez az akkor is, ha semmilyen érdekük nem fűződik hozzá.

Felülvizsgálják önmagukat

Nem támadnak egyből a kritikákra sem, hanem elgondolkodnak rajta. Számot vetnek az erősségeikkel és gyengeségeikkel egyaránt, azokat értékelni és fejleszteni vágynak.

A megoldásokat keresik

Nem pedig a problémákat. Próbálják a saját és a mások érdekeit is szem előtt tartva megtalálni a lehetőségekhez mért legjobb megoldást, figyelembe véve mindenki érdekeit.

Tudják kezelni a bizonytalanságot

Már ráébredtek arra, hogy az életben az egyetlen állandó dolog a változás, igazából semmire nincs garancia. Tisztában vannak azzal, hogy bármi egy pillanat alatt kifordíthatja a sarkából a világukat, vagy az egészet, így azt is tudják, hogy nincs minden felett kontrolljuk. Rugalmasan kezelik a dolgokat, alkalmazkodnak, és bíznak az erejükben.

Nem zavarja őket az öregedés

Nem akarnak mindenáron fiatalok maradni, belátják, hogy minden kornak megvan a maga szépsége. Elfogadják, hogy idővel átértékelődnek és megváltoznak a dolgok, nem harcolnak a természet ellen.

Tanulnak a krízisekből

Ugyanúgy megszenvedik a negatív életeseményeket, mint bárki más, mégis megerősödve kerülnek ki a legnagyobb válságokból is. Nem azért, mert az élet kevesebbet mér rájuk, hanem, mert képesek tanulni belőle.

Látják az egész képet

Nem vesznek el az apró részletekben. Nem csak a legapróbb dolgokkal foglalkoznak és a mindennapos túléléssel, hanem képesek egyet hátralépve látni az egészet, akár távolabbi célokat is.

Érzik, hogy értelme van az életüknek

Ez lehet egész apróság, vagy valami nagyobb, nemesebb cél, de mindenképp jelentőséggel bír számukra, hogy megtalálták, vagy megteremtették életük értelmét.

Szabályozzák az érzelmeiket

Nem fojtják el, nem menekülnek előle, csak tudják kezelni. Nem esnek súlyos depresszióba az első kudarc után, vagy kapnak dührohamot egy hétköznapi apróság miatt, mert konstruktívan tudják felhasználni még a negatív érzelmeiket is a megfelelő helyen és időben.

Forrás: Baltes’Definition of Wisdom