Természetes méregtelenítés.

A tavaszi nagytakarítást nem érdemes megspórolni, jó érzés tisztának látni a lakást a napsütésben. Azonban meglehetősen fárasztó tevékenység, főleg, ha egyedül csináljuk. Nem muszáj segítség nélkül küzdenünk akkor sem, ha az emberi erőforrások szűkre szabottak: vessük be a szobanövényeket! A jól megválasztott szobanövény jobb, mint egy házvezető. Elvégzi helyettünk a munka javát, és közben még jól is mutat a szoba sarkában. Ha tavaszra ragyogó és méregmentes lakást szeretnénk, akkor az alábbi növények közül érdemes ehhez választanunk!

1. Anyósnyelv

Az igénytelensége miatt is közkedvelt szobanövényt értékeljük azért is, mert kiváló légtisztító! Kevesebbet kell szenvednünk a benzol, formaldehid, xilol, toluol okozta kellemetlen hatásoktól szenvednünk, ha anyósnyelvet tartunk a szobában.

2. Aranypálma

Az 1989-es NASA tanulmány szerint az aranypálma az egyik leghatékonyabb levegőtisztító növény, különösen a beltéri formaldehid-eltávolító képessége miatt.

3. Szobapáfrány

Ez a bokros növekedésű, kedvelt szobanövény remekül megszűri a levegőt a szennyezőanyagoktól, így a formaldehidtől, xiloltól, toluoltól. Ezek az anyagok akár fejfájást, légzési problémákat is okozhatnak, így mindenképp jobb megszabadulni tőlük. Ráadásul a szobapáfrány elűzi a téli szárazságot is, mivel párásítja a levegőt.

4. Szobafikusz

Azon kívül, hogy nagyon jól mutat, a szobafikusz eltávolítja a levegőben található toxinokat és felveszi a harcot a trópusi kórokozókkal és parazitákkal szemben. A tanulmányok szerint ez a növény olyan hatékonyan képes eltávolítani a formaldehidet a szoba levegőjéből, mint a különböző tisztítószerek. Ajánlatos időnként egy nedves kendővel áttörölgetni a leveleket, hogy hatékonyabban „működhessenek”, ne legyenek eltömődöttek, porosak a pólusok.

5. Filodendron

Pofonegyszerű nevelni és még a levegőt is tisztítja – aligha kell ennél több! Remekül semlegesíti a ragasztóanyagokban, bőrhuzatokban található mérgeket, a formaldehidet és a xilolt is.

6. Vitorlavirág

Nem csak gyönyörű, de egy igazi légtisztító erőmű is egyben. A NASA vizsgálatai szerint kiszűri a formaldehidet, az ammóniát, a benzolt, a triklóretilént, a toluolt a levegőből.  Említettük már, hogy ezek mind olyan dolgok, amelyek fejfáját, légzési problémákat okozhatnak, és rákkeltőek? Emellett a levegőben található penészt is eltávolítja, ami pedig asztmát, allergiát okozhat. Érdemes a párás levegőjű fürdőszobába tenni!