Nem csak a megfázásra válunk fogékonyabbá a hideg, nyirkos időben.

Testünk a fagyos hónapokra meglepő tünetekkel reagálhat. Ezek közül sokan többet is tapasztalnak, érdemes jobban odafigyelni a kezelésükre:

Kirepedező ajkak, ráncosodó bőr

Csípős, főként szeles időben érezzük jobban kiszáradtnak a szánkat, amit önkéntelenül is annak megnyalásával próbálunk enyhíteni. Ez csak pillanatnyilag javít a helyzeten, igazából a nyálunk nagyon gyorsan elpárolog, ami után az ajkak még jobban kiszáradnak és kirepedeznek. Ajakbalzsammal, szőlőrúzzsal megelőzhetjük a problémát, színtelen változatban a férfiaknak is ugyanúgy javasolt!

A bőrt is jobban igénybe veszi a fagyos levegő, a fűtött szobából kilépve a nagyobb hőmérséklet-változás. Minél nagyobb hangsúlyt fektetünk a bőrápolásra és a hidratálásra, annál kisebb eséllyel szaporodnak el télen a ráncok.

Fogfájás

Akik nyáron fagylaltba harapva érzik csak a fogaik érzékenységét, hűvös időben gyakrabban találkozhatnak az állkapcsukban megjelenő éles, szúró fájdalommal. Ennek az az oka, hogy a hideg levegő könnyebben eléri a fogakban található idegeket. Ha az orrunkon át lélegzünk, vagy sállal, maszkkal takarjuk az arcunk, akkor csökken a megjelenő fájdalom esélye is!

Emelkedő vércukorszint

A hideg több stresszhormont szabadít fel a szervezetben, ami megemeli a vércukorszintet is. Ezt sokszor kevés mozgással párosul, ami tovább rontja a helyzetet. Egy kis aktivitást csempészve a mindennapokba, odafigyelve az étkezésünkre sokat tehetünk az ideális vércukorszintért.

 

Változó testsúly

Van, aki az állatokhoz hasonlóan egy kis téli plusz súlyt szed magára, de van, aki ellenkezőleg reagál a dermesztő időjárásra és fogyni kezd, mivel a szervezete több kalóriát éget el a test melegen tartására. Egyénenként változó, hogy mit vált ki, de szinte biztos, hogy valamilyen irányban változik a testsúly.

Látásromlás

Télen talán kevésbé figyelünk oda a szemeink UV-sugárzástól való védelmére, pedig a hóról visszatükröződő fény is épp úgy bántja a szemünket. Ehhez társul, hogy a szemgolyók könnyebben kiszáradnak, ami látásromláshoz vezet. Szemtorna, műkönny vagy igazi (ami akár egy ásítással is megjelenik) segíthet megőrizni szemünk egészségét.

Forrás: BrightSide