Észak az élen.

Elkészült a 2022-es Natixis Globális Nyugdíj Index, amely különböző tényezőket vizsgálva állítja rangsorba az országokat megállapítva, hogy melyikben a legjobb nyugdíjasnak lenni.  Figyelembe veszik többek közt az egészségügyi ellátást, az életminőséget, az anyagi jólétet és a pénzügyeket a nyugdíj évei alatt.

Amikor arra gondolunk, hogy mitől lesz egy hely ideális a nyugdíjas évekre, nem feltétlenül a homokos tengerpart és a végnélküli napsütés kerül az első helyre. Az aranyévek alatt más szempontok kerülnek előtérbe, az évenként kiadott index sokkal inkább mérhető perspektívából hasonlít össze 44 országot és a nyugdíjas-biztonság alapján rangsorolja őket. 18 tényezőt vesznek figyelembe, amelyeket 4 nagyobb kategóriába sorolnak:

  • Egészség: egy főre jutó egészségügyi kiadások, várható élettartam, nem biztosítás alapú egészségügyi kiadások,
  • Életminőség: boldogság szintje, víz és higiénia, levegőminőség, más környezeti tényezők, biodiverzitás/élőhely,
  • Anyagi jólét: egy főre jutó jövedelem, egyenlőség a fizetésben, foglalkoztatási szint,
  • Anyagiak nyugdíjasként: államadósság, időskori eltartottság, kamatok, infláció, adózási nyomás, kormányzás, banki hitelek.

A 18 tényező mindegyike 0.01 – 1 pontot kaphat, amit aztán %-ban összegeznek.

Az összesített pontszámban 81%-ot elérve a leginkább nyugdíjasbarát országnak 2022-ben Norvégia bizonyult. A földrészeket tekintve Észak-Amerika lett az első.

Norvégiát Svájc és Izland követik, de az első 10-ben még Ausztrália és Új-Zéland is helyet kapott. Meglepetés lehet Csehország 10. helye.

Norvégia vezető szerepét több tényezőnek köszönheti. Az egészségügyi kategóriában ő kapta a legmagasabb pontot, a várható élettartam itt 83 év, ami 9 évvel több a globális átlagnál. A vezetés is kiemelkedő: a kormány hatékonysága, a korrupciómentesség a politikai stabilitás tartozik ide.

Noha a top 10-ben az európai országok dominálnak, Európa mint régió más képet mutat. Ehhez persze fontos hangsúlyozni, hogy a tanulmány két szekcióra osztotta az öreg kontinenst: Kelet-Európára (amit Közép-Ázsiával vontak össze) és Nyugat-Európára.

Ebben az összehasonlításban Észak-Amerika szerezte meg az első helyet, annak ellenére hogy Kanada a 15. míg az USA a 18. helyen végzett, Ezzel szemben Nyugat-Európa, amelynek egyes országai sokkal jobban szerepeltek, összesítésben a második helyen végzett, mivel más országai rontottak az eredményen.

Az átlagéletkor világszerte növekszik, a becslések szerint 2050-re már a populáció 30%-a 65 év felett lesz. A problémát érzékelve számos ország próbálja a nyugdíjpolitikáját változtatni annak érdekében, hogy az emberek minél tovább maradjanak aktívak a dozóként. Egyes helyeken például emelik a nyugdíjkorhatárt, ezzel párhuzamosan megfigyelhető az is, hogy a munkavállalók maguktól is egyre tovább maradnak aktív dolgozók, vélhetően inkább szükségből, mint optimális saját döntés eredményeként.