Egy jóleső nyújtózkodásnak nagyon fontos élettani szerepe van.

Háziállataink ösztönösen csinálják szinte minden szunyókálás után, érdemes ezt nekünk is rendszeresítenünk a mindennapokban.

Amikor alszunk, a testünk takarékra teszi magát: lelassul a szívritmusunk, alacsonyabb lesz a vérnyomásunk, pang a nyirokkeringésünk, lecsökken a testhőmérsékletünk, izmaink kissé megmerevednek, idegrendszerünk kikapcsol. Erre szükség van ahhoz, hogy valóban pihenni tudjon a szervezetünk. Amikor felébredünk, a lelassult folyamatokat újra aktív és élénk állapotba kell hoznunk, amihez nagy segítséget jelent egy nyújtózkodás.

Nem összekeverendő a nyújtással! Nyújtózkodásnak az izmainkat egy rövidebb, erőteljesebb, a jóérzés határáig húzott megfeszítésnek tesszük ki, amiből aztán az ellazítással visszatérnek az izmok a normál tónusukba. Ez egyfajta újraindítása a testünknek, felfrissülnek a korábban lelassult életfunkciók.

Hasonlóképpen az ásításhoz, önkéntelen reflexként, de tudatosan is végre tudjuk hajtani. Már a gondolata is (vagy az, hogy most olvas róla) üzen az agynak, hogy milyen jól is esne egy nyújtózás. Frissítően hat, igaz?

Nem mellesleg a tudatalattinkra is hat egy ilyen mozdulatsor, hiszen a reggeli ébredés után kinyújtózva sokkal nagyobbnak, erősebbnek, magabiztosabbnak érezhetjük magunkat, ami aztán az egész napunkra kihat a Business Insider szerint.