Kincs a cipősdobozban.

Igazi ritkaság került elő nemrég Angliában: a galamb ejtőernyő a II. világháború legzűrösebb időszakában, a D-napot megelőzőleg játszott szerepet a titkos üzenetek szállításában.

A nem mindennapi lelet több, D-naphoz kapcsolódó tárggyal együtt egy loftlakásból került elő. Az angliai apartman Mrs. Ellington-é volt, aki nemrég hunyt el. A családja megdöbbent, amikor a kopott, régi cipősdobozt kinyitották és különféle műtárgyak kerültek elő. Egyikről-másikról azt sem tudták, hogy mi pontosan és miként került oda. Arról például ötletük sem volt, hogy mire szolgálhatott a szövetdarab.

A galamb ejtőernyőket Normandiában használták, azokban a napokban, amelyek megelőzték a Szövetségesek partraszállását 1944. június 6-án.

A tervezett támadás előtt a britek házigalambokat gyűjtöttek össze a környező területekről, Normandia partvidékéről és a madarakat arra alkalmazták, hogy a francia ellenállásnak vigyenek üzeneteket a megszállt területekre, ahol náci alakulatok állomásoztak. A szárnyasok olyan utasításokat közvetítettek, mint hogy mely kommunikációs csatornákat, fegyverraktárakat, szállítási útvonalakat fogják felrobbantani.

Fotó: SWNS

A galambokat egy repülőről dobták le alacsonyan Franciaország felett és miután kieresztették őket, azok megszabadulhattak az ejtőernyőtől, majd hazarepülhettek.

A módszert biztonságosabbnak tartották a kódolt rádióüzenetek küldésénél.

A família végül egy múzeumnak (House on the Hill Museum) ajándékozta a ritkaságot, így most már Essex-ben bárki megtekintheti, hogy miként festett egy galambejtőernyő.