A csokoládé a kutyákra és a macskákra is veszélyes méreg.

Fontos tehát, hogy azzal semmiképp se kínáljuk, kiváltképp ne szoktassuk rá kedvencünket. Bármennyire is úgy tűnik, szeretné, ne engedjünk neki, hiszen a pillanatnyi boldogság később súlyos, negatív következményekkel jár.

Mi van a csokoládéban?

A kakaófa tudományos neve Theobroma cacao. A kakaófa termésének magjából, a kakaóbabból készül a csokoládé. Fő hatóanyaga a teobromin, emellett koffeint is tartalmaz. Mindkét vegyület hat a központi idegrendszerre: izgató, serkentő, vérnyomásnövelő hatásuk van, továbbá vízhajtó hatásúak is.

A csokoládémérgezés tünetei

Az emberi szervezet az említett anyagokat viszonylag gyorsan lebontja, de a kutyáké nem. A kutyák vérében a teobromin akár még 20 órával az elfogyasztása után is kimutatható. Testsúly-kilogrammonként már 100 milligramm teobromin is halálhoz vezethet a kutyáknál, de ennél lényegesen kisebb adag is súlyos tüneteket okozhat. Egy közepes méretű kutyánál tehát egy tábla tortabevonó vagy két tábla étcsoki elfogyasztása súlyos problémát okozhat!

A csokoládémérgezés tünetei az elfogyasztás után néhány órával már jelentkezhetnek, de általában egy nap elteltével tapasztalhatóak. Leggyakrabban hányás, hasmenés, izgatottság, szapora szívverés, szomjúság, nyálzás jellemző. Súlyos mérgezés esetén szívritmuszavart, izomgyengeséget, veseelégtelenséget, légzési zavarokat okozhat. Az állat 24 órán belül, rángógörcsök közt, a vérkeringés összeomlása miatt elpusztulhat.

Megelőzés

Először is, lehetőleg ne adjunk a kutyának csokoládét! Egy-két kocka tejcsokitól ugyan semmi baja sem lesz, de ne szoktassuk rá az ízére, és főként soha ne hagyjunk csokoládét az állat számára elérhető helyen! A kutyacsoki csökkentett kakaótartalma miatt kis mennyiségben adható ugyan a kutyának, de jobban tesszük, ha inkább más jutalmat választunk a számára.

Ha mégis csokit evett a kutyánk, és mérgezés tüneteit tapasztaljuk, azonnal vigyük állatorvoshoz!

A csokoládémérgezésnek egyelőre nincs ismert ellenszere. Ilyenkor hánytatással minél előbb el kell távolítani az állat szervezetéből a még fel nem szívódott méreganyagot, és meg kell védeni a keringést és a légzést a teobromin hatásától. Cselekedjünk gyorsan, ha baj van, de a legjobb, ha megelőzzük a veszélyt!

Forrás: szabadagazdi.hu / nébih