Kortyolgassunk vagy sem?

Az emberiség többezer éve fogyasztja a szőlőből készített isteni nedűt. Van, aki távol tartja magát az alkoholtól, akad, aki kortyolgat, mások pedig rendszeresen megisznak egy pohárral és persze vannak, akik nem ismerik a mértéket. Kultúrától is függ, hogy miként kezeljük a bort, ünnepi italként, vagy a vacsora szerves részeként.

Mindenesetre a tanulmányok szerint a napi egy pohár vörösbor fogyasztásának számos jó hatása van az egészségünkre.

Fontos hangsúlyozni, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztásról van szó, ami kb. 1.5 dl bornak felel meg naponta.

A vörösborban található antioxidánsok, a polifenolok, különösképpen a flavonoidok és a rezveratrol védik a sejteket és szöveteket a károsodás ellen, így segítenek a daganatos vagy szívbetegségek elleni küzdelemben. A polifenolok aktív szerepet játszhatnak az érelmeszesedés kialakulásában és folyamatának gátlásában.

Napi 1-2 pohárka bor felpörgeti a ’jó koleszterin’ szintjét a szervezetben kb. 12 %-kal.

Ez a koleszterin segít kitakarítani a ’rossz koleszterint’ a rendszerből, és csökkenti azon anyagok mennyiségét, amelyek elzárhatják az ereket.

Egy tanulmány során azt tapasztalták, hogy a napi max. 2 alkoholos ital elfogyasztása 20 %-kal csökkentette a koszorúér probléma kockázatát. Hasonlóképp, a moderált vörösbor fogyasztás kb. 20 %-kal csökkenti a stroke bekövetkeztének kockázatát is.

Azok, akik vörösbort iszogatnak változatosabb, gazdagabb bélflórával rendelkeznek, mint azok, akik sört, fehérbort, cidert vagy töményet isznak. A változatos bélflóra pedig egészséges beleket jelent.

A rezveratrol nevű komponens védelmet nyújthat a depresszió és a szorongás tüneteivel szemben. Úgy tűnik, hogy blokkolja egy enzim kifejeződését, amely a stresszkezeléssel van kapcsolatban az agyban.

Kevesebb epekő képződése várható, ha valaki mértékkel iszogat az egyáltalán nem ivókhoz képest. A 2-es típusú diabétesz kialakulásnak kockázata is 30 %-kal kisebb a borivók körében.

A sok előny felsorolása után ne feledkezzünk meg a negatív hatásokról sem!

Tartsuk szem előtt, hogy az alkohol kölcsönhatásba léphet a szedett gyógyszerekkel, egyesekkel akár veszélyes módon is! Blokkolja a folsav felvételét, márpedig ez a B vitamin segít a sejtosztódásban. A túl sok alkohol a szív- és érrendszeri problémákat is növelheti, hozzájárul a magas vérnyomás kialakulásához, májproblémákhoz, bizonyos daganatfajták kialakulását elősegítheti, és idegrendszeri eltéréseket is okozhat.

Mindenekelőtt a mellrák kockázatát növeli (már a mérsékelt alkoholfogyasztás is). Ugyanakkor érdekes módon bizonyos daganatfajtáknál pedig épp ellenkezőleg, csökkenti a kockázatot (pl. vesedaganatnál).

A szakemberek azt tanácsolják, hogy a várható egészségügyi előnyök miatt senki ne kezdjen alkoholt inni, vagy többet fogyasztani, hiszen a mérsékelt alkoholfogyasztás a mellrák, az erőszakos viselkedés, az esések és közúti balesetek megnövekedett kockázatát is magában rejtheti.

Fontos hangsúlyozni, hogy az alkohol hatása kettős: az előnyök mellett árthat is. A különbséget leginkább a mérték jelenti. A mérsékelt ivás vélhetően jót tesz a szívnek és a keringésünknek, véd az epekő és a 2-es típusú diabétesz ellen. A kemény ivászat viszont idő előtti halált okozhat, komoly gondot jelent világszerte.