A pihentető alvás hiánya hatással van az egészségünkre és az egész életminőségünkre.

Sajnos a stressz napjainkban már mindenkit érint a legfiatalabbaktól kezdve a legidősebbekig egyaránt. A kialvatlanság egyre több embert súlyt, az idő múlásával egyre gyakoribbá válik. Ahhoz, hogy ne csak aludjunk, hanem jól is aludjunk, meg kell tanulni egy kicsit kikapcsolni. Vannak, akiknek már az elalvás is nehezen megy, nekik hoztunk egy egyszerű trükköt, amit a hadseregnél is alkalmaznak, hogy a katonák a megterhelő időszakokban is tudjanak pihenni. Ez a négylépéses módszer a következő:

  1. Lazítsd el az arcod minden izmát, ideértve a nyelved, az állkapcsod és a szem körüli izmokat is.
  2. Ejtsd le a vállad, amennyire csak megy, majd kövesse a felkarod és az alkarod egyenként az egyik oldalon, majd a másikon.
  3. Lélegezz ki, megnyugtatva ezzel a mellkas területét, majd lazítsd el a lábaid, a comboktól kezdve egészen a lábujjakig.
  4. 10 másodpercet szánj a gondolataid megtisztításához, majd gondolj a következő kép valamelyikére: egy kenuban fekszel, egy nyugodt tónál, amely fölött tiszta, kék színű az ég; fekete bársonyos függőágyban fekszel egy teljesen lesötétített szobában, vagy valami hasonló helyen pihensz, ami számodra kedves; majd mantrázz magadban 10 másodpercig egy adott kifejezést, mint például a triviálisnak tűnő “ne gondolj” vagy “nyugodt vagyok”újra és újra.

Ezeket betartva nagy eséllyel 2 percen belül elalszunk, de a technika elsajátításához és a rutin kialakulásához nagyjából hat hetes gyakorlásra van szükség. Ennyi idő alatt, ha jól csináltunk, könnyedén szenderülünk majd álomba.

Nem biztos, hogy mindenkinél beválik, de egy próbát mindenképp megér!

Forrás: Relax and Win: Championship Performance