Törpefalva létezik!

Kevés olyan ember akad, akit hidegen hagynak a kerti törpék. A vidám kis emberkék története több száz évre nyúlik vissza: az első darabokat Németországban még agyagból készítették az 1800-as évek elején, 1870 körül pedig már sorozatban gyártották őket. Mára a kultúra részeivé váltak, számos történet és hiedelem szövődik köréjük.

Egyesek szerint ezek a mesebeli lények éjjel életre kelnek és a kerti munkákba segítenek be. Sok hobbikertész pedig úgy véli, hogy jobb termést, bőséges szüretet hoznak a kertbe, megvédik a birtokot a tolvajoktól és kártevőktől. A kerti törpék a szerencse szimbólumai. Eredetileg azt tartották róluk, hogy védelmet nyújtanak, a földben élnek és vigyáznak a földbe ásott kincsekre és ásványi anyagokra.

Gnomesville

A legnépszerűbb típus sokáig a piros sapkás fazon volt, bár manapság már mindenféle kivitelezéssel találkozhatunk.

Gnomesville

És hogy miként került 5000 kerti törpe egy helyre? Egy aranyos legenda szerint egy törpe valamikor Ausztrália tengerpartján merengett, amikor egy különös varázserő elhívta egy területre, amit most Gnomesville-ként ismerünk. Ez a törpefalva Bunbury városától nem messze található. Egy idő után egyre több és több törpe követte a honfoglalót, napjainkban pedig már több ezer lakója van az elvarázsolt településnek.

The Gnomes of GnomeVille

Egy másik történet szerint helyi munkások készítettek először szórakozásból egy krikettjelenetet egy körforgalom közepébe, törpékkel.

Az biztos, hogy a Nyugat-Ausztrália déli részén található törpepark alaposan kinőtte magát. A hely a látogatók előtt is nyitva áll. Magunk is itt hagyhatunk egy törpét emlékül. Csak arra kell vigyázni, hogy a többi törpébe ne tegyünk kárt, mert az állítólag balszerencsét jelent!

Gnome and Away

Gnomesville

Az elhelyezett törpéket iktatják, felírják, hogy honnan érkeztek, és minden más fontos tudnivalót is velük kapcsolatban. Némelyikük nagy utat tett meg idáig: vannak Angliából, New Yorkból, Írországból, Spanyolországból jött törpék is. A törpék számát jelenleg 5000-re becsülik és ez a szám folyamatosan növekszik. Az emberkék nem unatkoznak: egyesek kertészkednek, mások horgásznak, hajókáznak vagy épp kirándulnak.

Gnomesville

Gnomesvlle (2)

Gnomesville egyre nagyobb turisztikai attrakciót jelent, minden évben rengetegen keresik fel a vidám sapkás fickókat.

A kiemelt kép illusztráció.