A legártatlanabbnak tűnő dolog is visszaüthet.

Sokan vannak, akik aggódnak személyes adataik biztonsága miatt, mindenhol összeesküvést, háttérhatalmakat vizionálnak, miközben maguktól osztanak meg intim, privát adatokat, gondolkodás nélkül.

Sokkoló lenne, ha mindenki látná azt, amit a Facebook tud rólunk – pusztán posztjaink és kommentjeink alapján!

Összeszedtük, hogy mik azok a legfontosabbak, amiknek megosztását kerüljük a közösségi média oldalain:

1. Üdülések és utazások

Akár üdülni mész, akár csak az unokákhoz pár napra: ne tedd ki ezt az információt! Természetesen örülsz, jó lenne mindenkivel megosztani a hírt, hogy most milyen kellemes napok várnak rád, de gondolj bele: így mindenki rögtön értesülni fog arról is, hogy közben felügyelet nélkül hagytad otthon a lakást. Azt tanácsoljuk, hogy amennyiben mindenképpen szeretnél megosztani képeket a Balaton-parti napozásról vagy a velencei városnézésről, akkor tedd, amikor már hazaérkeztél! És ugyanez vonatkozik a párórás elmenetelekre is: egy vacsora a régi kollégákkal remek felhívás a betörőknek.

2. Helymeghatározás engedélyezése és becsekkolás

A böngésző követni tudja, hogy merre járunk, ahogyan az okostelefonunk is. Ezért aztán ha nem figyelünk rá, megjeleníthetik azt, hogy egy adott posztot hol tettünk fel a világhálóra. Ez a helymeghatározás lehetővé teszi a nem éppen jó szándékúaknak is, hogy lássák, merre járunk. Mondani se kell, hogy ezzel visszaélhetnek. Ugyancsak nem ajánlatos becsekkolni egy-egy hely hálózatára – ezt is látni fogják illetéktelenek is. Ne engedélyezzük ezeket a funkciókat!

3. Belső információk kiszivárogtatása

Nem gyakori, hogy ilyen jellegű információkat osztunk meg, de ügyeljünk rá mégis: az üzleti dolgokról ne fecsegjünk. Például a munkahelyen is vannak dolgok (legtöbbször szerződésbe foglalva, amikről nem beszélhetünk). Nyilván nem szólhatunk az üzleti stratégiáról, tervekről, arról, hogy ki lesz kirúgva, stb. Ha ilyen jellegű információt nyilvánosan megosztunk, számíthatunk mi is a felmondásra.

4. Panaszkodás, rágalmazás

Nem ajánlatos a közösségi médiában szidni, mindenkinek elmondani a sérelmeinket a munkahelyünkkel kapcsolatban. Ezek a dolgok nem az ismerőseinkre tartoznak, hanem a főnökeinkre és a munkatársainkra. Általános, hogy szeretünk panaszkodni, szidni, reklamálni, de bizonyos témákban ezt semmiképpen se a közösségi oldalakon tegyük! Az is egyértelmű, hogy a munkahelyünkről ne posztoljunk semmi negatívat: ez a vállalati kultúra (és gyakran a szerződésünk) része.

5. Bizonyíték törvénytelenségre

Nem minden legális, amit a közösségi oldalakon láthatunk. Semmiképpen se tegyünk fel olyan dolgokat, amelyekért büntetőjogi eljárás várhat ránk (nem is akarunk ötleteket adni, biztosan mindenki látott már részegen vezetőkről, tiltott helyekről felmászó emberekről készült felvételeket).

6. Drága dolgok

Nincs arra szükség, hogy az új telefonunkról, vagy tévénkről mindenki értesüljön. Először is: sokan irigyek lesznek, hiszen az emberek (különösen a nyugdíjasok) többsége hazánkban nem milliomos. Másrészt viszont felhívjuk a figyelmet arra, hogy nálunk aztán lehet találni ezt-azt egy betörés esetén.

7. Orvosi tanácsok adása

Rendkívül gyakori, hogy valaki megkérdezi, mit javaslunk köhögésre, fogfájásra, fülzúgásra. Az egész Facebook olyan, mint egy ingyenes orvosi tanácsadó szolgálat: mindenkinek van valami tuti tippje, a házi módszerektől kezdve, a homeopátiás cukordrazsékon át, a vény nélkül kapható gyógyszerekig. Ne adjunk és ne kérjünk ilyen tanácsokat: akinek valamilyen egészségügyi problémája van, annak szakszerű egészségügyi ellátásra van szüksége!

8. Meghívások, ingyenes sorsolások, megosztások

A közösségi oldalak a vírusszerűen terjedő meghívások, sorsolások, megosztások legjobb terepei, hiszen annyira egyszerű egy kattintással megosztani bármit. Először is: ha állandóan ilyeneket osztasz és küldözgetsz, valószínűleg már nagyon bosszantod az ismerőseidet (vagy már le is tiltottak). Ez zavaró, már-már zaklatásnak tűnik. Ráadásul ezek többsége átverés, klasszikusnak számít a mobilházak kisorsolása… hidd el, nem sorsolnak semmit, ez egyszerű szemét, amivel személyes adatokat csalnak ki. Korábban erről itt írtunk >>

9. Bármi, amit később megbánhatsz

Nem árt tisztában lenni azzal, hogy bármi, ami egyszer felkerült az internetre, szinte lehetetlen, hogy teljes eltávolításra kerüljön. Vagyis a fotók, videók, és posztok valahol, valamilyen formában fennmaradnak, és nem befolyásolhatjuk, hogy ki látja, ki osztja meg őket.

Ezért jobb, ha semmi olyasmit nem osztasz meg, amit később megbánhatsz, amiben nem vagy száz százalékig biztos. Ne legyél áldozat!