Ünnep, nélküle.

’Maga volt a Karácsony’– meséli George Dowling néhai feleségéről, Lucille-ról. Sajnos a most 95 éves, Rhode Island államban élő férfi 2013-ban elvesztette szerető társát. Az asszony fantasztikus ünnepeket varázsolt, sütött-főzött-dekorált, nem csoda, hogy az idős férfi az évnek ebben az időszakában még jobban hiányolja nejét. Nagyon nehezen éli meg a karácsonyt azóta.

Lucille 2013. december 1-jén távozott miután évekig küzdött Alzheimer kórral. Hatalmas űrt hagyott maga után és abban az évben elmaradt a karácsony is Dowling és vele élő lánya, Suzan Brito számára.

A férfi teljesen összetört, nem tudta a helyzetet elfogadni, hiszen 70 évet élt élete egyetlen szerelmével. A következő év decemberében Suzan úgy döntött, hogy valahogy felvidítja édesapját. Az idős férfi szeret leveleket kapni, ezért megkérte az ismerőseit, hogy küldjenek képeslapot az apjának. Abban az évben kb. 30 levél érkezett, amit a szenior nagy örömmel olvasgatott.

A meglepetés jól sikerült, ezért Suzan a következő évben újra feltett egy Facebook posztot a kéréssel. 208ban 102 lap érkezett, akkor már idegenek is írtak szívet melengető jókívánságokat. George pedig egyre lelkesebben várta a decembert. Minden egyes levelet és lapot elolvasott és sokat kitett a falra is. 2021-ben azonban nem sikerült időben felkérni a feladókat, csak 14 lap érkezett. Ez nem jól sült el, ezért Suzan tudta, hogy még egyszer nem történhet meg, a lány számára nehéz volt látni édesapja erősödő fájdalmát.

Fotó: Suzan Brito

Idén még korábban tette ki a felhívást és becsatlakozott Suzan lánya is a kérés megosztásába. Meg is lett az eredménye: 8 napon belül 10 ezer levél érkezett. Még most is naponta mintegy 2 ezer levelet hoz ki a postás, érkeznek lapok még Alaszkából, Kanadából, az Egyesült Királyságból, Ausztráliából, Dél-Amerikából, Európából és Ázsiából is. Akad köztük gyerekrajzot rejtő boríték, de felnőttektől érkező, megható üzenetek is.

A legtöbben sok erőt, kitartást kívánnak és osztoznak Dowling gyászában. Sokan pedig köszönetet mondanak azért, hogy részesei lettek a törődésnek, gondoskodásnak, amitől az ő ünnepük is más lett.

Dowling-ot körbeveszi szerető családja: 4 gyermeke, 3 unokája és 4 dédunokája van. Számukra is rengeteg minden érkezett: plüssök, pulóver, édesség. A Fehér Ház Történelmi Egyesülettől emléktárgy és kártya jött, de a helyi önkormányzattól is érkezett levél, a rendőrök pedig díszfelvonulást rendeztek a ház előtt. Sőt, mostanra már akkora sztár lett a helybeliek körében az idős úr, hogy úton-útfélen megállítják és közös képet vagy aláírást kérnek tőle.

Fotó: Suzan Brito

A lapok persze nem pótolják szeretett felesége hiányát, de rengeteget jelent neki az emberek támogatása, sokkal könnyebben és boldogabban tölti az ünnepi időszakot.

Fotó: Suzan Brito

Eddigi kedvenc lapja egy 4 éves kislánytól, Ninától érkezett. ’Szeretlek George. Te vagy a legjobb barátom. Boldog karácsonyt!’ – írta és egy színes karácsonyfát is rajzolt mellé.