Egy Angyal az asztalomnál.

Miriam Escofet Egy angyal az asztalomnál című képe első pillantásra rabul ejt. A művésznő hihetetlenül élethűen örökítette meg az édesanyját, ahogy az asztalnál teázgat. Nem csak különleges mélységeket tükröz, de rendkívül részletgazdag módon mutatja be az idős nő tárgyait, az arcát vagy a ruházatát.

Escofet Barcelonában született, művész szülők gyermekeként. Nem csoda, hogy folyamatos inspirációt merített a környezetében lévő könyvekből és tárgyakból. Miután az Egyesült Királyságba költözött, háromdimenziós tervezést tanult az egyetemen, elsősorban a kerámiák érdekelték. Csak a képzést követően fordult a festészet felé. Autodidakta módon tanult, kísérletezett a különböző technikákkal és anyagokkal. Ugyanakkor nem szakadt el teljesen a háromdimenziós látásmódtól sem, a festményeit is igyekszik térben, komplex módon megtervezni.

Brit édesanyja portréjához a művésznő rengeteg tanulmányt készített édesanyja konyhaasztalánál. „Anyám csodálatos belső nyugalmat áraszt, ezt nagyon szerettem volna a kép által közvetíteni” – fogalmazott Escofet. A mama egyik legkedvesebb időtöltése a teázás, ezért e tevékenység közben örökítette őt meg a lánya.

Érdekes megfigyelni azt is, hogy milyen kevés színt használt a festő a tökéletes hatás eléréséhez. Az édesanya konyhájába beeső lágy, északi fény hatására úgy döntött, hogy elsősorban hűvös tónusokkal dolgozik, az egyetlen erősebb színt a nő bőrének színe adja.

Noha az Egy Angyal az asztalomnál nagyon is személyes, erősen kötődik a művészhez és édesanyjához, mégis többen felfedezni vélik saját mamájukat a képen.

Nem véletlenül nyerte el a BP Portré Díját 2018-ban (ez a világ legjelentősebb ilyen jellegű elismerése, a „portrék Oscar-ja”).

Képek: Miriam Escofet