Vége a szinte menetrendszerű tavaszi fáradtságnak!

Marékszámra szedett vitaminkészítmények helyett étkezz tudatosabban és válaszd azokat az alapanyagokat, amik segítségedre lesznek a tavaszi felkészülésben. Szabó Adrienn, a Funky Forest dietetikusa bevált alapanyagokat és recepteket ajánl, hogy a szervezeted számára leghasznosabb fitonutriensekkel vehesd fel a harcot a tavaszi lehangoltság és fáradtság ellen.

Régóta tudjuk, hogy – ha nem is a teljes embert szemlélve, de fiziológiás funkciókat tekintve – nagyon is igaz az a közszájon forgó mondás, miszerint “az vagy, amit megeszel”. Immunrendszerünk működésének 90%-áért ugyanis a bélrendszerünk felelős és azok az ételek és tápanyagok, amelyeket nap mint nap fogyasztunk. Éppen ezért fontos, hogy tudatos döntések eredménye legyen, mi kerül bevásárláskor a kosarunkba és később a családi asztalra. Ebben segít Szabó Adrienn, a Funky Forest dietetikusa.

Régi-új barátaink, a fitonutriensek

A makrotápanyagok energiát juttatnak a szervezetbe, a mikrotápanyagok ezzel szemben nem rendelkeznek energiával.

A makrotápanyagok közé tartoznak a fehérjék, szénhidrátok és a zsírok. A mikrotápanyagok csoportjába pedig a vitaminok és ásványi anyagok tartoznak, melyeket sosem felejtünk el emlegetni, ha az egészségünkről van szó. Annál kevesebb szó esik a fitonutreinsekről, pedig nagyon fontos szerepet töltenek be az egészség megőrzésében és a gyakori civilizációs betegségek (daganat, szív-és érrendszeri betegségek, krónikus gyulladások, cukorbetegség), korai demencia megelőzésében, de még az öregedés lassításában is. Legkiemelkedőbb hatásuk a szabadgyökkötő képesség, ezért gyakran emlegetjük őket összefoglalóan antioxidánsként.

A természetes nemcsak hatékony, de biztonságos is!

Minél frissebb, szezonális egy nyersanyag, minél kevesebb élelmiszerkilométer van a termény szállítólevelében, annál magasabb benne minden egészségvédő makro- és mikrotápanyag. Nincs az az étrendkiegészítő és patikában kapható vitamin, ami felveheti a versenyt a frissen szedett gyümölccsel és zöldséggel. A fitonutriens koncentráció a terményen belül is változhat: a héjban és közvetlenül alatta magasabb, ezért érdemes alapos mosás után a bio, vagy ökológiai gazdálkodásból származó terményt megpucolás nélkül fogyasztani.

Tudományos kutatásokból kiderül, hogy a fitonutriensek a legnagyobb hatásfokot vitaminok, ásványi anyagok, rostok jelenlétében érik el, így érthető, hogy a természetes forma, melyben eredendően ezek együtt vannak jelen, hatékonyabb tápanyagbeviteli módszer. És van egy plusz jó hírünk: az egyes fitonutriensek fokozzák egymás hatását. Így a változatos étkezés, a többféle színű nyersanyag kombinálása, egy színes saláta vagy egy többféle gyümölcsökből vegyesen készült préslé és smoothie nemcsak ínycsiklandó, de egészséges is.

Fitonutriens bevásárlólista

Ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket keresd ezidőtájt a piacon és a boltokban, ha szívesen leszámolnál a tavaszi fáradsággal: fejes saláta és egyéb salátafélék (mizuna, mibuna, cukorsüveg saláta, csalán rukkola, madárbegy saláta, jégsaláta), mángold, spenót, sóska, pak choi, hónapos retek, jégcsap retek, medvehagyma, újhagyma, spárga (zöld, fehér, lila), brokkoli, karfiol, karalábé, cukkini, édeskömény, új fejes káposzta, kelkáposzta, lilakáposzta, újburgonya, batáta, zöldborsó, cékla, csicsóka, paszternák, sárgarépa, fehérrépa, zellergumó és a mindig fellelhető száraz hüvelyesek, eper, rebarbara, cseresznye, alma, körte és az egész évben jól tárolható olajos magvakat (dió, mandula, mogyoró, tökmag, napraforgómag) is ide sorolnánk, valamint a tavalyról eltett aszalványok is még jó alternatívák a nyári gyümölcs-özön előtt. Szabó Adrienn dietetikus számos saját receptötlettel segít, hogy kirobbanó energiával vágj bele a tavaszba.

Mit tegyünk, ha épp nincs szezonja?

Tavasz elején is sok még a szupermarketek polcain az import gyümölcs és zöldség és a nyárihoz képest – érthető okok miatt – jóval szűkösebb a paletta. Ilyenkor bátran forduljunk a gyümölcskészítmények felé. A jó gyümölcspréslé remek fitonutriens-forrás, ezért valódi, lehetőség szerint szezonban eltárolt, minél inkább hazai forrásokra támaszkodó, direkt préseléssel készült, 100%-os gyümölcstartalmú terméket válassz.

Kár attól tartani, hogy a feldolgozás során a gyümölcsök veszítenek értékükből. Egyes vizsgálatok szerint a gyümölcs- és zöldséglevek flavonoid (antioxidáns hatású növényi vegyület) tartalma még növekedhet is, mert a kinyerés folyamatában további  jótékony növényi hatóanyagok szabadulhatnak fel. A rengeteg fitonutriens között előfordul olyan, ami hő hatására veszít kedvező tulajdonságából, de számtalan köztük mind fagyasztás, mind hőközlés hatására is biológiailag aktív marad, ellenállóak az oxigénnel szemben, sőt sok esetben ezek a növényi hatóanyagok felhalmozódnak és főtt vagy sült formában még intenzívebb és finomabb egészségőrökké válnak.