Idősek, betegek veszélyben.

A globális felmelegedéssel egyre intenzívebbé válnak a hőhullámok – ezen a nyáron Európa nagy részét sújtja az elviselhetetlen forróság. Fel kell készülnünk arra, hogy a városokban halálos áldozatokat is szedhet a meleg, a városvezetéseknek, hivataloknak megelőző intézkedéseket kell tenniük. Ezek nem feltétlenül költségesek, már néhány egyszerű, olcsó lépéssel is sokat segíthetünk.

A Vöröskereszt nemzetközi szervezete egy 96 oldalas ajánlást fogalmazott meg a városoknak, a hőhullámokra való felkészülést segítvén.

Határozottan hangsúlyozzák, hogy a tervezés, felkészülés nem lehetetlen, hiszen a meteorológusok napokkal, néha már hetekkel előre prognosztizálják, hogy mikor kell brutális forróságra számítanunk. Nem csak a hivataloktól, de a lakosoktól is elvárható, hogy megtegyék a szükséges óvintézkedéseket.

Ne gondoljunk bonyolult dolgokra!

Már azzal sokat segítünk, ha tájékoztatás mindig megtörténik, az emberek előre tudnak készülni és tisztába kerülnek azzal, hogy a hőhullámok milyen veszélyesek. Fontos, hogy az egyébként is meleg helyeken még körültekintőbbek legyenek, és hogy az egészségügyi személyzet pontosan felismerje, hogy mikor van veszély, mikor kell beavatkozni, és mi a teendő a hőség okozta rosszullétek esetén.

Szükséges lenne olyan helyek létrehozására, ahol a légkondicionálással, hűtéssel nem rendelkezők át tudnák vészelni a forró napokat. Indokolt lehet bizonyos munkakörökben a legforróbb déli órákban pihenőt bevezetni, sőt akár az egész nyitvatartási rend megváltoztatására szükség lehet (sziesztaidőt beiktatva). Az egyik legfontosabb dolog pedig a vízellátás biztosítása – mindenki jusson elegendő vízhez a boltokban, lakásokban, hivatalokban, utcán, tömegközlekedésen is. Az ajánlások egyébként olyan módszerekre is kitérnek, mint a festés: a tetőket, járdákat érdemes fehér, fényvisszaverő festékkel kezelni. A növények, fák szerepe pedig felbecsülhetetlen lehet, jó lenne minél zöldebb utcákat, tereket létrehozni.

Több évtizedes, sőt évszázados rekordok dőlnek meg, a városokban, a napsütötte tereken, árnyék nélküli utcákon már pár perc is elviselhetetlen lehet.

Különösen kínzóak azok az időszakok, amikor éjjelre se megy lejjebb a hőmérséklet – a szervezet nem tud pihenni, lehűlni. A legnagyobb veszélynek a gyerekek és az idősek, betegek vannak kitéve. Nagyobb a kockázat a szegények, hajléktalanok esetében is – nem jutnak elegendő folyadékhoz, és nem megfelelő körülmények között töltik a napjaikat, nem beszélve arról, hogy az alap egészségi állapotuk is sokkal rosszabb. Őket „számba kell venniük” a városvezetőknek annak érdekében, hogy a nagy melegben is rendszeresen tudják ellenőrizni őket, időben felismerjék, ha veszélybe kerülnek.

Ne feledjük: a hőhullámok csendes gyilkosok, ráadásul a társadalom leginkább sebezhető rétegét veszélyeztetik.