Ments életeket!

Josephine Michaluk egy hétköznapi hős. A 81 éves törékeny kanadai asszony rendszeresen ment életeket, hiszen évtizedek óta önkéntes véradó.

Josephine véradói története 1965-ben indult, amikor ő még csak 22 éves volt. Az első véradói időpontra a nővérével érkezett és azóta meg sem állt, amíg a teste bírja, szeretne vért adni. 80 éves korában hivatalosan is ő lett az a nő, aki eddig a legtöbb vért adta élete során, a Guinness-bizottság hitelesítette a rekordját. Akkor 96 liter vérnél tartott, azóta viszont már a 99 litert súrolja.

Még így, a 90-hez közeledve is évente négyszer elmegy vért adni. A vértípusa 0 Rh+, amelyet a leginkább keresnek a különféle egészségügyi intézmények, a nullás vércsoport az úgynevezett univerzális donor, hiszen ő bárkinek adhat vért.

Az önzetlen kanadai asszony megemlíti a fizikai vizsgálatokat, amelyeket minden egyes véradás előtt elvégeznek. Ilyenkor ugyanis ellenőrzik a vérnyomást, a hemoglobin szintet, a pulzusszámot. Ő maga minden egyes véradás után erősnek, energikusnak érzi magát. Miután két vetélés után ő is kapott vért, saját bőrén is érzi azt, hogy a véradás életet menthet.

Egy véradás az elejétől a végéig kb. 75 percet vesz igénybe. Ezek alapján Josephine az élete során eddig 15 675 percet szánt mások megsegítésére. Ezzel még nincs vége, amíg csak teheti, szeretne vért adni és abban bízik, hogy a története másokat is inspirál.