A manapság oly divatos kifejezés alatt olyan élelmiszereket értünk, amik számtalan jótékony hatással rendelkeznek a bennük rejlő tápanyagok miatt.

A kajszibarack is ilyen. Július elejétől érik és számtalan formában fogyasztható. Az összes pozitív hatását szinte lehetetlen lenne felsorolni, de egy párat megemlítünk:

  • Magas a víztartalma, hidratál, méregtelenít, elenyésző a zsírtartalma, kevés benne a kalória, viszont sok rostot tartalmaz, ami az emésztésünk egészséges működéséhez hozzájárul.
  • Magas c-vitamintartalma támogatja az immunrendszert, természetes antioxidáns, késlelteti a bőr öregedését.
  • A gyümölcsök között a legmagasabb karotintartalma, ami A-vitaminná alakul a szervezetünkben. Napi 2-3 szem elfogyasztása már fedezi az aznapi A-vitamin szükségletünket. Ez segít megőrizni a szemünk megfelelő működését, továbbá erősíti a fogakat, körmöket, csontrendszert.
  • Gazdag káliumban, kálciumban is és tartalmaz likopint valamint flavonoidokat, amik az szív és érrendszer betegségeit előzhetik meg. Gyulladáscsökkentő hatása sem elhanyagolható.

Szóval mindenképp érdemes fogyasztani! De hogyan?

Ez a másik csodás tulajdonsága, hogy önmagában is finom. Nyersen, gyümölcssalátába, levesként, süteményekbe, lekvárként, aszalva, vagy gyümölcsléként is egyaránt fogyasztható.

Aki nem szereti, az a szépségipari termékként is találkozhat jótékony hatásaival. Bőrradírok, hidratálókrémek és sok más egyéb is készül a segítségével.

Na, meg persze pálinka!