Nemzetközi összefogás.

Noha már másfél éve a koronavírus árnyékában élünk, jelenleg még mindig nincs elfogadott orális készítmény a COVID-19 kezelésére. Most viszont egy ígéretes, szájon át szedhető, antivirális koronavírus elleni vizsgálati készítmény klinikai vizsgálatába kapcsolódik be a Semmelweis Egyetem.

Az intézmény augusztus 23-án csatlakozott ahhoz a nemzetközi szintű klinikai vizsgálathoz, amely világszerte 400 vizsgálóközpontban, ezen belül Magyarországon hat helyszínen zajlik. Az új szer klinikai tesztelésének első fázisa márciusban kezdődött az Egyesült Államokban. Ennek lezárását követően elindultak a már nagyobb számú beteg bevonásával megvalósuló második és harmadik fázisú vizsgálatok is.

Ez a klinikai vizsgálat azt értékeli, hogy egy szájon át alkalmazandó vizsgálati készítmény csökkenti-e a betegség időtartamát és/vagy súlyosságát a közelmúltban COVID-19 betegséggel diagnosztizált olyan emberek körében, akiknél alacsony vagy fokozott a tünetek súlyosbodásának kockázata.

A vizsgálat az egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján folyik Merkely Béla rektor, klinikaigazgató vezetésével. Azoknak a betegeknek ajánlják fel a vizsgálatban való részvételt az elkövetkező időszakban, akik a Semmelweis Egyetemen kezeltetik magukat és megfelelnek a kritériumoknak.

A most induló vizsgálattal kapcsolatban minden további információ az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által jóváhagyott betegtájékoztató anyagban érhető el. Természetesen mint minden klinikai vizsgálatban, ezúttal is folyamatos orvosi ellenőrzés alatt tartják a részt vevő betegeket, napról napra nyomon követve egészségügyi állapotukat. Már közzé is tették a tájékoztatókat azoknak a lehetséges résztvevőknek, akiknél fokozott a tünetek súlyosbodásának kockázata – náluk feltétel, hogy ne legyenek beoltva a koronavírus ellen –, illetve akiknél nincs fokozott kockázat, de nemrég diagnosztizálták őket.

Forrás: semmelweis.hu