Baktériumveszély.

„Nem ismertem az erre vonatkozó törvényt, azt hittem, hogy ez egy elterjedt baktérium és nem jelenthet gondot, ugyanis a fürdőben természetes módon is cserélődik a víz” – ezt egy 150 éves japán gyógyfürdőt üzemeltető vállalkozó mondta. Elég meredek kijelentés valakitől, akinek a feladata, hogy biztonságosan üzemeltessen egy fürdőt.

Nem csoda, hogy a határérték 3700-szeresének megfelelő Legionella-baktériumot találtak a szigetország déli részén, Fukuoka prefektúrában működő intézményben.

Helyi szabályozások szerint a fenntartó kötelessége hetente cserélni a medencék vizét, de az igazgató, Jamada Makoto bevallotta, ezt csak évente kétszer tették meg és egyúttal bocsánatot is kért, hozzátéve, hogy a medencéket is csak évente kétszer fertőtlenítették, mivel „nem szeretik a klór szagát”.

A Legionella baktérium a legionárius betegséget okozhatja, ami súlyos szövődményekkel is járhat, tüdőgyulladáshoz vezethet. A baktérium a zuhanyzókban, törölközőkben, csőrendszerben is felszaporodhat és már kismértékű belégzése is egészségkárosodást eredményezhet.

A vulkanikus forrásokból származó gyógyvíz a fürdő honlapja szerint ízületi- és idegrendszeri fájdalmakra, gasztroenterológiai problémákra és bőrbetegségekre is jótékony hatással van.

A fürdőt a teljes fertőtlenítésig már korábban bezárták, azóta azonban újra megnyitották.

Forrás: edition.cnn.com